Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Kelkáposztás sertéscomb csíkok lilakrumpli kockákkal és pürével

A sushi alkatrészek miatt “kénytelen” voltam elmenni a Culinarisban, és megláttam a lilakrumplit. Lehet, nem kelti fel annyira az érdeklődésem, ha nem épp előtte nap kért segítséget egy barát, hogy tudok-e neki lilakrumpli vetőmagot szerezni. Meg a Magyar Konyhában is volt egy lilakrumpli kockás recept… Így “muszáj” volt vennem belőle, bár nem túl olcsó, szóval rendszer (egyelőre) nem lesz belőle. Ízben semmiképp sem ér meg ennyivel többet (bár tény, hogy finom), a beltartalom kapcsán pedig nem vagyok képben, mennyivel jobb. De arányaiban abban sem jobb szerintem ennyivel… (~1300 ft volt kilója, bár volt, ahol 690ért láttam, de ott 10 kiló a legkisebb mennyiség :) )
A sertés egyébként a brokkolis-karfiolos karaj receptem átirata kelkáposztára és sertéscombra :)
Mivel az ember nem topogott a hátam mögött, hogy mikor eszünk már, így a tálalásnál volt alkalmam kicsit játszani :)

Zsályás, kelkáposztás sertéscomb lilakrumpli kockával és pürével

 

Kellett hozzá (kb 4 főre)

kb fél kiló sertéscomb
kb 3/4 kiló lilakrumpli
4-5 zsályalevél
2 apró fej zsenge kelkáposzta
2 kanál erős (vagy csemege) paprikakrém
fél dl száraz fehérbor
1 ek szárított petrezselyem
1 fej vöröshagyma
olívaolaj sütéshez
2-3 ek tejföl
1-2 ek libazsír

A combot és a kelkáposztát felcsíkozom. Az apróra vágott hagymát lepirítom és rádobom a húst. fehéredésig sütöm. Ekkor hozzáadom az apróra vágott fűszereket, a paprikakrémet és a káposztát. Elfelejtettem megsózni, de nem is kell, mert a paprikakrém sóssága épp elég volt. Puhulásig sütöm közepes hőfokon, időnként megkeverve. A végén hozzáadom a bort, és még kis ideig sütöm (amíg fel nem szívja/el nem párolog a bor.

A krumplit közben megfőztem héjában, megpucoltam. Kockákat vágtam belőle. Sajnos nem sikerült túl egyformára, még gyakorolni kell. A maradékból pürét készítek (libazsír, tejföl, só, kevés tej), a kockákat pedig olívaolajon átsütöttem még, hogy megpiruljanak.

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>