Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Sajtos-tejfölös galuska

Ez egy hihetetlen egyszerű étel, mégis az egyik kedvenceim közé tartozik. A tejtilalom óta kevesebbet van lehetőségem enni, mint szeretném. Egyébként tipikusan téli étel, ugyanis szerintem savanyúkáposztával a legeslegjobb. Esetleg kovászosuborkával. Vagy fiiinom, naaaagy, érett paradicsommal.
Szóval, fogyasztható télen, nyáron.
Lehet tojásosan is csinálni, de én már a tojástilalom előtt is durumból csináltam, mint ahogy a tésztáink nagy része is már korábban is tojásmentesek voltak.
Most kicsit unortodox formát vettek, mert lusta voltam szaggatni, pedig úgy az igazi, mikor mindenféle forma, és jó nagy, két falatnyi “gülü”. Alatta nem is beszélhetünk galuskáról, csak nokedliről, szerintem :) (bár, a terminológia kapcsán biztos le lehetne állni vitatkozni, hogy mitől és honnantól galuska, és meddig nokedli, vagy akár csipedett :) ) Merthogy ezek nem ugyanazok :)

tejfölös sajtos galuska

 

Kellett hozzá (2-3 főre):

Egy “mélytányérnyi” durumliszt
1-2 csipet só
víz, amennyit a liszt felvesz
só, reszelt sajt, tejföl, olívaolaj

A lisztet összedolgozom a sóval és annyi vízzel, amit felvesz, hogy nem túl kemény, de ne is túl lágy tésztát kapjunk (igen, tudom, se a mennyiség, sem az arány nem túl szofisztikált, de sosem mértem le, mindig érzésre csinálom).
Felforralom neki a vizet, beleszaggatom (én most kukacokat formáztam, és késsel felvágtam, a kevésbé lusták tipkedjék a tésztát, legtöbbször úgy csinálom egyébként, finomabb is! )
Kb 10 perc kell neki, hogy megfőljön, de érdemes ellenőrizni, hogy megfőtt-e.
Ekkor jön a csavar, ugyanis nem csak “simán” ráteszem a sajtot-tejfölt, hanem kevés olívaolajat hevítek edényben, bele a megfőtt galuska, rá a tejföl és a sajt, és ráolvasztom-forralom a cuccot. Nekem így az igazi, teljesen más lesz, mintha “nyersen” sajtoztuk-tejfölöztük volna.
Ahogy már írtam, savanyú káposzta, kovászos uborka, esetleg paradicsom a legeslegjobb hozzá :)

Facebook Twitter

Posted under: előétel / köret

Tagged as: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>