Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Gyümölcsös

Bár halódni látszik szegény blogom, azért vannak terveim.
Egyszer be lesznek posztolva a hiányzó, de a gépen várakozó receptek is, mindig gyűjtöm az erőt, de most kicsit másra kell :)
Az a helyzet, hogy vettünk egy gyümölcsöst, mert már nagyon szenvedtem a gyümölcshiánytól.
Gyerekként, ifjúként hozzá voltam szokva a bőséges (kvázi korlátlan) gyümölcsfogyasztáshoz, mivel voltak a családnak saját fái, cseresznye, barack, alma, meggy, körte, eper, ribizli, málna, szőlő vagy nekünk, vagy a nagyszülőknél volt, nem kellett soha gondolkoznom, mennyit ehetek belőle, vagy hányszáz forint kilója.
gyümölcsös, hintávalEgyrészt bizonyos gyümölcsök nem is nagyon elérhetők zöldségesnél egyáltalán, vagy normális áron/minőségben, mint pl a meggy, cseresznye, ribizli, naspolya.
A ribizli egyébként az a gyümölcs, amit ha választani kellene, hogy egyetlen gyümölcs maradhat csak a földön, akkor azt választanám :)
Szóval, akkut gyümölcshiányom volt azóta, hogy saját háztartást vezetek, távol a szülőktől. Persze szoktunk kapni gyümölcsöt, de az inkább csak alkalmi és kampányszerű. Szükségét éreztem hát, hogy legyen saját helyünk, és így döntöttünk végül hosszas rágódás (majdnem egy év) után, hogy megvesszük.
1440 nm, Vác Csipkés dűlőn található, ~20 gyümölcsfával.
Dió, alma, szőlő, naspolya, ribizli, cseresznye, meggy, kökény, körte, barack, szilva, amit már azonosítottam.
Sajnos nem tudom, milyen fajták. Sem metszve, sem permetezve, sem trágyázva nem voltak az elmúlt 5-6 évben, így kicsit kihívás elé állítanak, de valójában nagyobb mozgásteret is hagy.
Van pár fa, amit ki fogunk venni, és van hely újak telepítésére is.
Van rajta egy picike ház, azt majd szeretnénk egy kicsit nagyobbra és normálisabbra lecserélni. Van dísztó is, de azt erősen gondolkozom, hogy megszüntetem. Nem értek a tavakhoz, és nem is nagyon vagyok odáig értük. Bőven ad tennivalót a kert és a fák.

gyumolcsosintro2

A kilátás egyébként csodaszép, nyugodt környék (magasan, zsákutcában, rossz minőségű úton megközelíthető, nem is mindig lehet felmenni).
A szomszédasszony vaddisznókra panaszkodott, hallottunk fácánt, a volt tulaj nyulakat, őzeket említett, hogy láttak. Ez egyrészt jó, mert a gyermek is megismerheti ezeket, másrészt szükségessé teszi majd a védekezést is :)
Egyébként most örülök az enyhe időnek, mert lehet tenni venni.
Van is mit, a lombokat össze kell húzni, gyomot kell irtani, és el kell kezdeni metszeni a fákat.
Idén még nem tervezek sok telepítést: málna, ribizli, áfonya, szóval a bokros gyümölcsök vannak tervben, esetleg őszibarack. A többivel meg kell várni, hogy a meglévő fák milyen fajták, mikor és hogyan teremnek, hogy ahhoz igazítsam a többi telepítendő fát.
Ma kinn volt velem a picur is, és úgy érzem, tetszett neki. Persze még nem teljesen érti, hogy mi az, meg miért, hiszen most voltunk először, de bízom benne, hogy szeretni fogja, a környezetért, és a sok finom gyümölcsért.
Én pedig határozottan élvezem a kinti munkát. :)

Facebook Twitter

Posted under: Kert

Tagged as: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>