Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Frissen sült halak zöldsalátával

Az elmúlt két hetem elég kemény volt, nem nagyon jutott idő főzni, maximum 20-30 perc alatt elkészülő valamiket. Néha még azt sem…
Nos, ebbe a gyors témába illett bele ez a recept. A múlt heti dobozban érkezett friss fiatal saláta, radicchio, tarlórépa, vajretek és csíra.
A tarlórépa egyébként az év felfedezettje. Nagyon hasonló a vajretekhez, de annál kicsit csípősebb. (de nem annyira, mint a hónapos vagy a fekete retek). Annyiban különbözik, hogy a héja kicsit lilás, és inkább tojásdad, mint lapított gömb :)
Mindjárt tudtam, hogy egy friss olajos zöldsalátát akarok csinálni belőle, ami a tavasz ízeit idézi, ami azért nem egy rossz dolog így november legvégén.
A kérdés csak az volt, hogy mit, úgy, hogy gyorsan készen van. Odáig eljutottam, hogy valami húst sütök roston-frissen, de ott már nagyon elakadtam, hogy mi legyen.
El kellett azonban menni venni csizmát a kicsinek, és van a cipőbolt mellett egy hentes. Így beugrottam hozzá, hogy majd csak lesz valami ötlet.
Mikor megláttam, hogy van hal (nem mindig szokott), azonnal tudtam, mi a megoldás.
Vettem egy darab tőkehalat, meg lazacot is.
Életemben talán másodjára vagy harmadjára készítettem ilyen típusú halakat, de igen jó lett, a salátáról nem is beszélve :)
A tőkehal egyébként jellegtelenebb ízű, annak erőteljesebb fűszerezés lehet, hogy jobb lett volna ,de a lazachoz nagyon-nagyon illett a citromos-petrezselymes-fokhagymás ízesítés.
A kép olyan amilyen, mert azt is gyorsan kellett csinálni :)

frissen sült tőkehal és lazac zöldsalátával

 

Kellett hozzá (2 főre):

200-250 gr közötti tőkehalfilé
~250 gr körüli lazacfilé
2 fej bébisaláta
1 fej bébiradicchio
1 tarlórépa
1 vajretek
1 marék vegyes csíra
locsolásnyi extra szűz olívaolaj (casas de hualdo Manzanilla)
1 csokor petrezselyem
1 citrom leve
3-4 gerezd fokhagyma
Só, bors, olívaolaj sütéshez

A halakat megszórtam sóval és frissen őrölt borssal. Olajat hevítettem a serpenyőben (aki teheti, vajjal csinálja), beledobtam a megpucolt, egész fokhagymagerezdeket. Amikor elég forró az olaj, beleteszem a halszeleteket. Vastagságtól függően 2-3 percig sütöm az egyik oldalát. Megfordítom, rászórom a petrezselymet, és belelocsolom a citrom levét.
A másik oldalt is 2-3 percig sütöm, és kész is. Kiteszem tányérra picit pihenni.
Miközben sütöttem a húst, párom elkészítette a salátát: a salátafélék leveleit apróra tépkedte, a tarlórépát és a vajrépát lereszelte, majd beleszórta a csírát is, és összekevertük az olajjal.
A salátát lehetőleg minél jobban csepegtessük le, mert úgy finomabb, ha nem vizes.
Seperc alatt elfogyott, és ez akár 15 perces étel is lehet, ha ügyesek vagyunk :)

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>