Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Egészben sült csirke répával és céklával

Megint régen sikerült posztolni – ennek oka, hogy egy hétig szabadságon voltam, legalábbis ami a főzést illeti, ugyanis a gyerek betegsége miatt édesanyámnál töltöttünk egy hetet.
Gondoltam, akkor majd jól megírom azt a pár receptet, ami azóta is a gépemen figyel még, de nem sikerült, mint ahogy blogolásközelbe jutni sem, mostanáig :)
A héten már főztem, de eddig csak ismétlések voltak. Viszont tegnap voltam hentesnél, és volt egész csirkéjük, amit pár hete felírtam a wishlistemre, hogy ki kellene próbálni, még sosem sütöttem egészben csirkét, és egyébként a családban sem nagy szokás, mivel túl kevés combja meg melle, cserébe túl sok csontja van :)
Én viszont szeretem a csontosabb részeket, szóval gondoltam kipróbálom, milyen volt, amikor még nem lehetett csupacomb csirkéket kapni :)
Gordon Ramsay’s Best Menus című könyvében találtam meg ezt a receptet, talán ez az első, amit abból a könyvből készítek, pedig azért jópár dolog fel van írva onnan is :)
Annyit változtattam, hogy rozmaring helyett oregano, fehérrépa helyett pedig cékla került bele. (és nem is bébik voltak a zöldségek, csak majdnem :) )

sült csirke, velesült céklával és répával

Kellett hozzá (3-4 főre)

1 egész csirke
1 citrom
4-5 ág kakukkfű
2-3 ág oregano
1 nagyobb fej fokhagyma
só, bors, olaj

4-5 szál közepes répa
3-4 szem közepes cékla

1 dl száraz fehérbor
3 dl alaplé

A csirkét bedörzsölöm sóval és megszórom borssal (belülre is). A lukába (van ennek valami szép neve? :) ) töltöm a keresztben félbevágott fokhagymafej felét, a fél citromot (negyedekben), a friss zöldfűszer ágakat, és kevés olajat is locsolok be.
A csirke lábait összekötöm, így nem akar majd megszökni menet közben, ami odabenn van.
Sütőtálra/tepsire teszem, és előmelegített 230 fokos sütőben ~20 percet sütöm. Kérdés volt bennem, hogy mellel lefelé, vagy felfelé kell sütni, így az első részt azt mellel lefelé sült.
Ezután kiveszem, tisztított, felvágott zöldségeket (répát mérettől függően 3-4 felé, céklát karikázva) alászórom, a már gyűlt lével kicsit meglocsolgatom (a zöldséget). Én ekkor megfordítottam a csirkét, hogy mellel felfelé legyen.
Visszateszem a 200 fokra mérsékelt sütőbe, és sütöm további 35-40 percet (amíg meg nem pirul a bőre).
Ekkor a zöldségeket és a csirkét külön-külön tálra teszem, lefedem alufóliával, és a lezárt sütőbe visszateszem, hogy melegen maradjon.
Amíg pihen a hús, a levet, amit a sütés során engedett, felteszem egy kis lábosba forrni. Beleöntöm a deci száraz fehérbort, felére forralom, majd az alaplét, és ismét felére forralom (a recept szerint le kéne szedni a sütőlé zsírját, de bevallom nem tudom, ezt hogyan lehetne még ott frissen melegen megcsinálni).
Az enyém biztosan megsült, mert amikor megfogtam az alsócomb csontját, hogy levágjam a combot, a csont a kezemben maradt, a hús mindenütt szépen leomlott, alig kellett a késsel vágni. A citromos-fokhagymás íz nagyon jól áll neki, szaftos, puha húst kapunk, és a mell sem szárad ki. Azt hiszem, sűrűbben kellene csinálni, mert nem nehéz, nem is tart sokáig (amíg sül, lehet mást csinálni), viszont nagyon finom volt.

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>