Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Palacsinta gesztenyeliszttel, tojás nélkül

Legutóbbi, első próbálkozásom a tojásmentes palacsintával nem sikerült túl rózsásra, nemigen akart egyben maradni szegény.
Akkor kicsit elkedvetlenedtem, és azóta se (június) volt nálunk palacsinta.
De azért mégiscsak tarthatatlannak éreztem, hogy ezt az alapétket megvonjam magunktól, így ismét kutakodásba kezdtem.
Ezúttal kiderült számomra, hogy a teljes kiőrlésű liszt tudja helyettesíteni a tojást. Azaz valami nehezebb, mint ami a durum. Tényleges teljeskiőrlésű épp nem volt itthon, de gondoltam a sima rozsliszt is kellő hozzá. Aztán hirtelen felindulásból adtam hozzá gesztenyelisztet is :)
Ízesíthetjük lekvárral, porcukros fahéjjal, kakaóval, gesztenyemasszával, vagy én személy szerint roppantul kedvelem a sajtos-tejfölöset. Még melegen betekerve, hogy a sajt megolvadjon, természetesen :)

palacsinta gesztenyeliszttel

 

Kellett hozzá (kb 10-12 palacsintához):

100 gr rozsliszt
100 gr durum tésztaliszt
100 gr gesztenyeliszt
1 ek cukor (opcionális)
1 csipet só
3-5 ek olívaolaj
~fél liter tej

Az olaj azért tól-iges, mert én végül tettem még a tésztába, mert a kevesebbel könnyebben letapadt, a végére egész jól tudtam bánni vele.

A hozzávalókat kézi robotgéppel összedolgozom palacsintatészta sűrűségűre. Lehet részben buborékos vízzel is dolgozni a tej helyett.
Majd forró serpenyőben süssük ki a palacsintákat. Ezt nem tudtam olyan szép vékonyra sütni, mint az előzőt, és a szóda/tojás hiánya miatt nem levegősödik fel olyan szépen, nem válik lukacsossá.
A megfordítás és nem szétesés kapcsán azt tapasztaltam, hogy figyelni kell, hogy amivel fordítom kés/eszköz, az mindig tiszta legyen (ne legyen ráragadva tészta), mert akkor nem fogja szétszedni, hanem normálisan fel lehet szedni az edényről (nem ragad le, de nehezebben válik fel.)

Facebook Twitter

Posted under: desszert

Tagged as: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>