Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Mit szeretnék másképp csinálni jövőre?

Jövőre szeretnék a 300 holdas dunai panorámás pagonyomba a MINI Countryman-emmel kimenni a Louis Vuitton gumicsizmámban a Lamborghini traktorommal kapálni.

Komolyra fordítva a szót:
Ez az év volt a második, hogy kiskertem volt. Szeptemberben volt egy éve, hogy zöldségközösség tagok vagyunk. Idén volt először, hogy raktam el lekvárt.
Sok-sok tapasztalatot szereztem idén is, azt hiszem, főzés terén is, nem csak a kertészkedés, befőzés-tartósítás területén.
Ezek a tapasztalatok kapcsán már most látom, van pár dolog, amit jövőre máshogy kellene csinálni, és most ezeket szeretném összegyűjteni, hogy ne felejtsem el. Mintegy emlékeztetőül magamnak, és esetleg segítségként nektek is.
csilifüzér

Gyümölcsök:

– Be kell szerezni legalább 2 nagyobb fém/műanyag edényt, amiben 5-10 kiló gyümölcs is kényelmesen mosható, válogatható.
– Epret, málnát, ribizlit, esetleg barackot a mélyhűtőbe is kell eltenni, nem csak lekvárt főzni.
– Őszi-, sárgabarackból, cseresznyéből, meggyből kell eltenni befőttet.
– Ezekből fakadóan vagy családtól, vagy szeddmagadban nem csak epret és barackokat kell szerezni, hanem további gyümölcsöket is.
– Úgy egyáltalán, több gyümölcsöt fogyasztani.

Receptek, főzés:
– Készíteni kell egy doksit, amiben benne vannak az innen-onnan kiválogatott receptötletek, és az idényzöldségeknek megfelelően csoportosítani őket, hogy könnyebb legyen megtalálni őket, ne hónapokkal később kerüljön elő, hogy de én ezt akartam volna ebből.
– hatékonyabbá tenni a hozzávalók feldolgozását, a nyári torlódós időszakban tartósítani azokat, amelyek épp nem fogynak, hogy minél kevesebbet kelljen kidobni (igyekeztem ugyan, de többször volt sajnos, hogy ezt-azt ki kellett dobni).
– igyekezni jobban kontrollálni a főzött kaja mennyiségét, hogy kevesebbszer legyen az, hogy egyszer nagyon sok van, és ki kell dobni (ha látszik, fagyasszunk belőle), máskor meg szendvicset kelljen az embernek vinni.
– Ehhez kapcsolódóan, több tartalékot, a mélyhűtőből akármikor előkapható ételt betenni arra az esetre, amikor nincs idő vagy erő főzni. (a szándék megvan, ezért vettük a mélyhűtőládát és egy csomó műanyag edényt, mégsem valósult meg eléggé)

Kert:

– Még a kertészetben megjelölni, melyik tő milyen fajta, hogy hazahozva ültetéskor tudjam.
– 3-4 tő mángold elég.
– Perunból max 1 tövet hozni.
– sweet millionból jöhet 2 is.
– Bár nem vagyok híve, de ha beteg lesz a paradicsom, tenni kell ellene (akár permetezéssel), mert komolyan befolyásolja a terméshozamot.
– A koktélparadicsomoknak nagyobb tér kell, mint a normál paradicsomoknak.
– sokkal sűrűbben, de kisebb időket rászánni a paradicsom kötözésére.
– szeptember végétől folyamatosan figyelni az időjárást, és az első fagyot ígérő éjszaka előtt leszedni a maradék paradicsomot és paprikát.
– paprikából esetleg felvenni 1-2 tövet cserépbe, és átteleltetni.
– ha megjelenik a tetű, azonnal tenni ellene. Ha egyszer sikeresen van kezelve, később nem lesz probléma.
– A fűszernövényekből még a felvirágzás előtt szárítani télire egy nagyobb adagot.
– A fűszernövényeket hosszabb szárral levágva, összekötve, lógatva szárítani.

Hirtelen nem jut más eszembe :)
A lényeg, hogy határozottan több idő, amit erre szánni kell, ha úgy szeretném csinálni, ahogy szeretném :)

Facebook Twitter

Posted under: általános

Tagged as: , , ,

5 comments

 • Ha félsz a permetezéstől: az ilyen illatos gyógynövények kiválóan alkalmasak rá. Áztass be hideg vízbe csalánt 1-2 napig, és azzal permetezz. Lehet fokozni egy kis kakukkfűvel, bazsalikonnal, de a csalánba az a jó, hogy minden sarkon magától megterem, csak le kell szedni egy vödörre valót. 1-2 napig szárítod, aztán beáztatod szintén 1-2 napra. Nem olyan hatékony, mint egy vegyszer, de azért számít, és a tudat, hogy természetes :) Rovaros kártevőkre jó (krumplibogár, levéltetű, melyek szeretik a paradicsomot)

  Visszatérve a paradicsomra, a palánta nevelésen túl nagyon sok múlik a kiültetésen. A lehető legmélyebbre, alsó ágait lepattintva, letörve, meghagyva 2-t a tetején és nyakik le, amilyen mélyre csak lehet. Később indul meg a növésben, mert a gyökerek fognak fejlődni, de pont ez a cél. Utána pedig úgy megindul, mint a fene..

  Arni

 • kisvirag on 2013.10.05 at 09:41 said:

  Reply

  A csalános témát ismerem, valami hasonlót használtam elmúlt két évben (de nem tudom pontosan, mert a szomszédtól kaptam :) )
  A paradicsommal az a baj, hogy nem bogarak vannak, hanem a levele áll neki sárgulni-elszáradni.
  Még azt sem tudom, mi a nyavaja baja :(

  A palántát idén már úgy ültettem, jó is volt, csak a betegség nagyon megviselte őket (volt olyan tő, ami az első termés után meg is pusztult)
  Az mondjuk látszik, hogy a normál fajtát érzékenyebben érintette, a koktélok, főleg a perun jobban bírták, de azért azokra is hatással volt.

  A másik meg, hogy a szeptemberi nagy esőzések után is tudni kéne mit lehet tenni a repedezés, rohadás ellen…

  Szóval van még mit tanulni :)

 • Az akkor típikus paradicsomvész. A magoktól függ. Akár úgy vásárolod, akár te szeded előző évből. Jó minőségű magok kellenek. A betegségek pedig mindig átöröklődnek a magokon keresztül.

  Gondolom arra utaltál, amikor a leveleken ilyen sárga foltok jelennek meg, aztán pedig teljesen elsárgul, elszárad. Ezt nem kártevő okozza, ez a paradicsom saját betegsége.

 • kisvirag on 2013.10.05 at 20:36 said:

  Reply

  a magok azt gondolom jó minőségűek voltak, legalábbis én megbízom a kertészetben, ahonnan hoztam őket (tavaly magokat, akkor mondjuk kevésbé is volt gond, nem uralkodott el úgy, bár megjelent), idén palántát.
  De idén mások is panaszkodtak, hogy beteg lett a paradicsom, talán mástól is függ (idén a másik oldalon volt, mint tavaly).
  De permetezéssel lehet ellene tenni, legalábbis ismerősnek sikerült.

 • A feldolgozásban sokat segít, ha van egy konyhai robotgéped. Nekem nincs, de egy nagyobb kertipartira kaptam kölcsön anyóstól, azzal vágtam a salátába és az ételekbe való zöldésgeket karikákra, csíkokra. Csak a 3 kiló sárgarépa feldolgozása leegyszerűsödött 10 percre. A gyümölcs témán annyira nem segít, de a zöldségeket gyorsabban elő tudod fagyasztásra készíteni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>