Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Étterem: IKON, Debrecen

Hogy teljes legyen a múlt heti kulinálris élmény, és bár hívtak, hogy nézzük meg a tokaji rekordkísérletet (amiről egyébként a helyi borászoknak, akikkel beszéltünk, nem volt túl jó véleménye), úgy döntöttünk, hogy ha már ilyen közel vagyunk Debrecenhez, és ott is van egy dining guide top20-as étterem, akkor nézzük meg.

Ráadásul épp nemrég talált meg facebookon egy régi debreceni ismerős, és vele is tudtunk így találkozni.
Szóval, szombaton kényelmesen felkeltünk, összeszedtük a borokat, és irány Debrecen, Ikon.
Debrecen egyébként olyan szempontból vicces, hogy a fő utcát, amit általában Fő utcának, vagy Kossuth Lajosnak, vagy hasonló hangzatos néven szoktak illetni, itt Piac utcának hívtak, és a térkép aprósága miatt először jól azt gondoltuk, hogy valami sétálóutca féle lehet. Aztán persze kiderült, hogy nem, és rájöttem ,hogy sétáltam én már végig rajta egyszer.
Megtaláltuk az IKON-t is, jó helyen van, város szíve, központ, még kerthelyiség is van, de már hidegnek ítéltük az időt a kinn ücsörgéshez.
Az étterem nagyon hangulatos, elegáns, a bézs, a fekete és a fehér az uralkodó színek, szerintem nagyon ízlésesen van összerakva, és az egyik falon üvegvitrinben sok-sok üveg bor “kiállítva”. Tetszett.
A kiszolgálás nagyon profi volt, a pincér nagyon értette a dolgát, nem rohant, nem siettetett, de nem is hagyott túl sokáig várakozni minket, szépen elmondta, hogy van az étlapon kívül is napi kínálat, hogy mi az, miért ajánlja, azokról is, meg amikre rákérdeztünk ételekről is beszélt, úgy, hogy látszott, tudja miről beszél, nem csak két szóban intézte el. Érdeklődő volt, ízlik-e, hozzon-e még valamit (pl só bors mondjuk nem volt alapban az asztalon).
Kezdésnek kaptunk kétféle kenyeret és házi körözöttet, az egyik kenyér paradicsomos volt, mindjárt tudtam, hogy azt itthon is ki kell próbálni (már meg is történt, de kevés lett bele a paradicsom, így alig érződik az ízén, kell majd még egyet csinálni, több paradicsommal). A körözött nekem kicsit kemény volt, én lágyabban szeretem, de finom.
Ezután még érkezett “a ház ajándéka” kóstolófalat, zöldfűszerbe forgatott krémes kecskesajt, fú, nagyon jó volt :)
Előételnek ugyanazt kértük, grillezett libamájat érett barackkal és házi kaláccsal, a barack az volt darab is, meg barackhab is, a máj puha, olyan, amilyennek lennie kell, ízre, mennyiségre, mindenre :)
Férjem napi halat rendelt tökfőzelékkel, durbincs és pisztráng közül választhatott, durbincsot kért.

Napi hal tökfőzelékkel az IKONban
A tökfőzelékben nem volt semmi főzelékszerű, inkább egy meleg salátának tűnt. Itt jöttek a régi beidegződések, én azért nem ezt kértem, mert nem szeretem a tökfőzeléket, arról a jó kis menzai cucc jut eszembe, és nem tudtam túllépni azon, hogy egy ilyen étteremben valószínűleg más, megláttam, hogy tökfőzelék, és azonnal nem…
Legközelebb már nem leszek ilyen botor. :)
Én nem bírtam magammal, és a legdrágább tételt, a hat hétig érlelt steaket kértem libamájas pecsenyével, grillezett paradicsommal és pirított mogyoróburgonyával. (elnézést a kép minőségéért)

Steak az IKONban
Az a helyzet, hogy rajongok a jó steakért, de az ára miatt viszonylag ritkán eszem. Lassan talán másfél éve is volt, hogy utoljára steakeztem, így már épp ideje volt :)
Persze az is benne van, hogy akárhol nem merek rendelni, mert bizony nagyon el is lehet rontani.
Itt viszont nem kellett csalódnom, a közepesre kért hús közepes volt, és nagyon finom! Majdnem sikerült megenni az egészet :) Talán két falat maradt, de azzal már hiába küzdöttem, nem ment.
A paradicsom, a krumpli, a libamájfalatkák tökéletesen illettek a marhahúshoz.
Azért desszertnek még kis házi fagylalt lecsúszott, finom vaníliás, krémes, a kávéhoz-cappuchinohoz pont passzolt is.
Utána leszedték a tányérokat, de épp lemaradtunk a számlakérésről, és még beszélgettünk egy darabig, de senki nem sürgetett minket, sőt.
Amikor kijöttünk, és az óra hármat mutatott (fél egy előtt mentünk be), akkor nem akartam elhinni, hogy tényleg két és fél órát voltunk benn, mert fel sem tűnt, annyira jól éreztem magam! (ebben persze része volt a rég nem látott barátokkal való beszélgetésnek is :) )
Csak ajánlani tudom mindenkinek, megérdemelten van a listán, tényleg nagyon, nagyon jó hely, ki van találva és össze van rakva nagyon, úgy, ahogy egy étteremnek működnie kell.

Számszerűsítve*: 10/10
Környezet: 10/10
Kiszolgálás: 10/10
Ételek: 10/10

*teljesen szubjektív pontozórendszer alapján

Facebook Twitter

Posted under: Étterem

Tagged as: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>