Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Almás-mézes lilakáposzta

A káposztát nagyon sokáig nem szerettem a nyers és a jóféle (vecsési) savanyú káposztán kívül. A párolt káposztával ki lehetett kergetni a világból, ezért a liba-kacsacombos ételeket sokszor nem választottam az étteremben, hiába szeretem a húst, mivel káposztával volt.
No persze, a gyökere ott van, hogy a jó kis menzás káposztán szocializálódtam, ami, ne köntörfalazzunk, szar.
Aztán mikor elkezdődött ez a zöldségközösséges téma, és megérkezett az első lilakáposzta, valamit tenni kellett. (nyersen mégsem ehetem meg az egészet).
Akkor találtam rá erre a receptre, már nem is tudom hol, de így nagyon megtetszett, azóta szeretem. Már ezt a verziót :)
Ez most egyébként nem is szárnyashoz készült, hanem a tésztában sült húshoz. De ehhez is jól illet.

almás-mézes lilakáposzta

Kellett hozzá (kb 4 főre köretként)

1 közepes fej lilakáposzta
3 alma
1 fej lilahagyma
2 ek fehérborecet
3 ek méz
só, bors, kevés olaj

A lilakáposztát félbe majd negyedbe vágom, és éles kés segítségével a lehető legvékonyabbra felszeletelem (hogy hosszú és vékony szeletek legyenek).
A lilahagymát apróra kocázom, az almát pedig pucolás után falatnyiakra.
Az olajon elkezdem megpirítani a hagymát, sózom, borsozom, majd rádobom a felszelt káposztát. Megy rá a fehérborecet (lehet almaecet is), a méz és kevés víz. Átforgatom, majd lefedem.
Hagyom így párolódni. Amikor már kezd megpuhulni, hozzáadom az almát is, és megkóstolom, ha igényli még, sózom-borsozom. Átkeverem, így is hagyom kicsit fedő alatt párolódni, majd a végén pár percre leveszem a tetőt és hagyom hogy a víz elpárologjon.
Amikor a káposzta és az alma is puha, kész is.
Az almát azért teszem később bele, mert nem szeretem, ha nagyon szétfő.

Facebook Twitter

Posted under: előétel / köret, recept

Tagged as: , , , ,

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>