Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Étterem: Anyukám mondta

Mikor a Kistücsökben jártunk, akarva-akaratlanul előkerült az a Top20-as lista, és hogy kik vannak még rajta. Székesfehérvárra a 67-be lett volna lehetőségünk bemenni, de páromat annyira nem fogta meg az étlap, így végül kihagytuk. Azonban az kiderült, hogy a 19. helyezett Anyukám mondta Encsen van, Encs pedig ~40 km Tokajtól, ahova pénteken mentünk. Így adta magát, hogy érdemes tenni egy kitérőt. Mert hát, akkor már miért ne próbáljunk meg lehetőségeink és időnk szerint végigmenni a listán? Vagy legalább egy részén? :)
Engem alapvetően elgondolkoztatott, miért csinál valaki Encsen, a (számomra) világvégén ilyen minőségű éttermet, de hát ki vagyok én, hogy ilyen kérdést feltegyek? Péntek fél egy körül tele voltak, mivel nem foglaltunk, várni is kellett kicsit, szóval annyira mégsem hülyeség ez, úgy tűnik :)
Mondjuk nem könnyítik meg a megtalálást. Nem az a fajta étterem, ami mellett elautózva felkiáltasz, hogy na, itt álljunk meg!
Konkrétan alig találtuk meg, ha nem célzottan oda megyünk, esélyünk sem lett volna, ugyanis NINCS az utcafrontra semmi, benn egy belső udvarban van, és nem láttam kinn az utcán egy árva táblát sem (háromszor mentünk el autóval ott). Mi a tegyük le a kocsit és próbáljunk meg rájönni hol van taktikát választottuk. Egy lámpás kereszteződésnél azt hiszem egy Coop van, és azon továbbmenve lefelé van egy kis behajtó a belső udvarra, ahol szintén nem látszik azonnal, hanem még beljebb kell menni, és akkor meglátja az ember jobbkéz felől benn a sarokban :) Egy szép fehér régi pad van előtte.
Maga az étterem olaszos vintage hangulatban van berendezve, dekorálva, hangulatos alapvetően, kicsit bohém számomra, de tetszett. Az étterem légterében lévő kemence, amiben egyes ételek és a pizzák sültek, pláne, a mi asztalunkról nagyon jó volt a rálátás :)
Az előtérben van a bár, pár asztalka, aki csak egy szörpöt vagy limonádét szeretne meginni (vagy asztal felszabadulásra vár), itt teheti meg.
Mikor odaértünk, nem volt épp szabad asztal, és fél-egy óra várakozással “bíztattak”, de végül alig 10 perc lett belőle.
És akkor kezdjük először a negatívummal: a felszolgálással abszolút nem voltam megelégedve. Fiatal, kedves felszolgálók voltak, de folyamatosan rohantak, szinte “bedobták” elém az ételt, majd felkapták és elrohantak az üres tányérral. És mivel folyamatosan rohantak, ritkán is jöttek, hogy megkérdezzék, letegyék, elvigyék…
Menet közben kiderült, hogy amit kis adag ételként rendeltem, kevés, és ekkor már elmúlt 2 óra, ami műszakváltás lehet, mert aki addig kiszolgált lány eltűnt, és hiába igyekeztem szuggerálni a maradék két srácot, egyik sem volt hajlandó észrevenni, hogy én akarnék tőlük valamit. (nem szeretek a pincérre szólni-kiabálni. Figyeljen oda a vendégre…) Amikor meg végre odajött a srác, és kértem még egy limonádét és a toszkán salátát, csak a salátáig jutott (mivel azt megkérdeztem, miből van), és a limonádéért újra kellett szólni, ami nálam halálos vétek. Elfelejteni. Egy vendég. Rendelését. Ilyen nincs, pláne nem egy olyan helyen, amit 19.-nek rangsoroltak.
Egyszer nem kérdezték meg, hogyan ízlett, nem hívták fel a figyelmet a táblán lévő napi ajánlatra (amikor megkérdeztük, milyen a felírt házifagyi, a pincérsrác hebegett, hogy “eggnog, az ilyen tejes, izé, ilyen tejes fagyi”, nem volt meggyőző), úgy egyáltalán, nem éreztem azt, hogy törődnének velünk, mint vendégekkel… És az a baj, hogy ezen még a finom ételek sem tudtak sokat javítani, mert ANNYIVAL meg nem voltak jobbak, mint amit “bárhol” (ahol szoktunk enni) adnak.
De nézzük, mit ettünk.

Anyukám mondta - Frutti di mare pizza
Előételnek én a “kamra kínálatából” választottam a két sonkát és az érett tarját, férjem pedig a sajttálat (4 féle sajtból ízelítő)
Mindkettőhöz kemencében sült grissini járt, ami hihetetlenül finom volt, bírtam volna rágcsálni végtelenségig :)
A sonkák és sajtok minőségi, finom termékek voltak, előbbiek vélhetően Olaszországból, a sajtokból a parmeggiano szintén, a többi jó kérdés. Az egészborsos keménysajt kimondottan ízlett, de a “fantasztikus” kiszolgálásnak hála nem volt esélyem megkérdezni, honnan van, lehet-e beszerezni. (nem vagyok rámenős típus, na)
A méz, a lekvár, a házi savanyított zöldségek mind nagyon illettek, és hát a két tál így együtt volt igazán ütős. A savanyúságot azért emelem ki külön, mert én nem vagyok savanyúságos alapvetően, max káposzta meg csemegeuborka csúszik, de ez ízlett (répa, karfiol, paprika, cukkini, zellerszár, kínai kel(?) volt benne).
Másodiknak a “kis adag ételek” részről választottam az Orosházi hízott kacsamáj mangóval tételt. Az a tapasztalatom, hogy ha eszem előételt, általában csak egy kis/fél adag főétel csúszik le mellé. Sajnos semmilyen támpont nem volt arra nézve, hogy ez pontosan mit jelent, de a kacsamáj esetében valójában az előétel mennyiséget jelentette. Finom volt, de az Olimpia mangóhabos kacsamájához képest semmi volt. Nem tudom mennyire illik az ilyesmit hasonlítani, de reménykedtem, hátha hasonló élményem lesz. Kár volt :)
Mivel ez így határozottan kevésnek bizonyult, hosszas várakozás után sikerült rendelni egy toszkán salátát. Koktélparadicsom, szárított paradicsom, mozzarella, sonka, lilahagyma, olívabogyó, uborka adta az alapot, lehet hogy volt más is benne, hirtelen nem emlékszem. Ez egy balzsamecetes olívás öntettel volt. Szintén grissinivel. (a grissiniükbe azért beleszerettem, na)
Zoli végül a rendes ételek közül nem tudott választani, és egy frutti di mare pizzát rendelt. (a képen.)
A pizzatészta vékony, majdnem olyan, mint az olasz (magyar viszonylatban egyik legjobb, amit kóstoltam), a paradicsomszósz finom, a sajt minőségi, a tenger gyümölcsei tényleg frissek, a kalamári nem gumiszerű, és a rák és a kagyló is nagyszerű. Itthon nemigen kóstoltunk még ilyen finom pizzát. (Sajnos(?) azonban mi is éltünk Olaszországban, és ott, bizony, igen. Igaz, azt hiszem, Tony erősen magasra tette a lécet :) ) [Tonyhoz jártunk rendszeresen pizzázni. Ő egy eredetileg nápolyi, kinézetre mint Luigi a Mariobol figura volt, és a világ legjobb pizzáját sütötte a faszenes kemencéjében két faluval arrébb, mint ahol laktunk] )
Összességében azt gondolom, hogy nagyon jó a konyha, hangulatos a hely, de a kiszolgálás csapnivaló. Lehet, ha lett volna foglalásunk, több figyelmet kapunk, de én azt gondolom, hogy ha így lett volna, még gázabb.

Számszerűen*: 7/10
Környezet: 9/10
Kiszolgálás: 4/10
Ételek: 9/10

Facebook Twitter

Posted under: Étterem

Tagged as: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>