Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Étterem: Kistücsök

A balatonszemesi Kistücsök már azelőtt is piszkálta a fantáziám, hogy az idei évben a Dining Guide a 16. legjobb magyar étteremnek tartotta.
Így szinte magától értetődött, hogy ha a legközelebb Keszthelyre jövünk, megállunk ott enni.
Szombaton ez meg is történt :)
A Kistücsök egyébként szerepel Lévai Richárd Közösségi Kalandozások könyvében is, mint sikertörténet, hiszen igen jól csinálják a facebookos jelenlétüket.
Innen tudtam azt is, hogy nem is olyan régen megújult az épület (ha néztek Google Mapson Street wiew képeket, akkor pont az építkezésről láthattok).
Aki egyébként az M7-en autózik, és messzebb megy, mint Balatonszemes, kényelmesen útba ejtheti, mert a Balatonöszödi lehajtón lejőve, és a szemesin visszakanyarodva kilométerben minimális kitérőt jelent. Időben már egy jó két órát biztosan :)
Egy étteremet általában egyébként a filléres figyelmességek – meg a profi és igényes konyha – teszi kiemelkedővé a többiek közül.
Itt az első ilyen dolog az volt (amellett, hogy azonnal kérdezték, kérünk-e etetőszéket és hozták is), hogy a gyerekmenü külön lapra van nyomtatva/másolva, a hátoldalán Shrekes színezővel, amihez hoznak egy bödön színesceruzát is, így a gyermek tud színezni-rajzolni, míg a szülő választ-eszik. És hát persze, két külön gyerekmenü is van.
A Kistücsök konyhája viszonylag hagyományos. Nincsenek nagyon flancos, azt sem tudom mik nevek, a helyi és magyar ízeket képviselik, de a legprofibb módon.
Talán egyébként az ilyen hagyományosabb ételekben lehet a legjobban lemérni egy hely nagyszerűségét, hiszen húslevest, csülköt szinte minden mezei étteremben lehet kapni.
Kóstolófalatnak malachasaalja jött vöröskáposzta krémmel és csírával, és hoztak a gyerkőcnek is. Mindannyian jóízűen falatoztuk be a még langyos, helyben sütött kenyérkével, ami érezhetően olajos volt, eszembe is jutott, hogy kísérletezek otthon egyet azzal, hogy a kenyérbe olajat teszek.
Én húslevest házi tésztával, párom pedig házi sonka-szalámi tálat kért. A leves gazdag (már ízeiben, hiszen csak lé és tészta), a tészta valóban házi – nővérem anyósa szokott ilyen jó harapós, finom levestésztát készíteni :) )
A szalámi és a sonka is ínycsiklandó.
Férjem halat rendelt, árpával, ami finom volt, de én, aki évek óta nem ehet vajat, annyira elszoktam az ízétől, hogy túl erőteljes volt számomra. Párom viszont igen jóízűen lapátolta be :)

Csülök ala Kistücsök étterem

Másodiknak csülköt kértem steak krumplival és sült hagymákkal. Ahogy a képen is látszik, igen szép adag érkezett. Szóval itt, amellett hogy az egyik legjobb minőséget kapjuk, nem kell félni a “három falat hús két pötty körettel” szindrómától, ami előfordulhat csúcsgasztronómiás helyeken.
Nem vagyok steak krumpli rajongó, de ez nagyon jó volt – a külseje ropogós-hólyagos, vékonyra szelve, aranybarnára sütve, nem elrontva mindenféle “grill” fűszerrel, ahogy egyes helyeken szokták (és ami miatt nem szeretem). Csak só, meg a krumpli.
A csülök bőre ropogós, a hús puha, a hagymák karamellizáltak, tökéletesen kiegészitik a húst és a krumplit.
Bevallom eddig a pontig annyira nem voltam elájulva tőlük. Profi munka, profi minőség, vitathatatlan, miért vannak a legjobb 20-ban, de nem volt még meg az “húúúúú, beleszerettem” érzés, mint az Olimpiánál. (ami idén a 13.)
Aztán jött a desszert. A házi krémes málnahabbal. Na, ott aztán elvesztem, és mindent, de mindent megértettem.
Én ennyire jót még nem ettem! (hasonló élményt az Olimpia mangókrémje és kacsamája váltott ki). Az a krémes… A málnakrém olyan könnyű – szinte csak buborék, mégis intenzív málna, és a krémes vaníliás, a leveles tészta pedig szétolvad az ember szájában. Tudnám enni minden nap :D

Facebook Twitter

Posted under: Étterem

Tagged as: , ,

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>