Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Sült vaddisznó krumplival

Megkérdeztem este a páromat, mit készítsek, amit másnap el tud vinni ebédre. Ilyenkor általában használható válasz nem érkezik, szóval gyorsan hozzátettem, hogy legalább azt határolja be, miből legyen (tészta, krumpli, rizs, etc). Erre annyit válaszolt, hogy hús legyen benne, de ne marha. Sorra vettem a mélyhűtő tartalmát, és meg kellett állapítani, hogy igencsak szűkös a húskészlet már (ezen azóta segítettem :) ). Viszont eszembe jutott, hogy viszonylag régóta árválkodik benn egy darab vaddisznócomb. Most, hogy kitanultam az elősütés-sütés csínjait (legalábbis úgy csinálok, mint aki többet tud a témáról :D ), gondoltam jó alany a gyakorláshoz, és az embernek sem volt ellenvetése.
Kerestem hozzá receptet, találtam ezt, és ez eléggé tetszett ahhoz, hogy személyre szabjam.
Köretnek a lusták kedvelt, de igen finom krumpiját, a héjában sült krumplit választottam.
A sütési időről még van mit tanulnom – a legnagyobb tapasztalat az volt, hogy vegyük figyelembe a hús méretét, amikor kitaláljuk, meddig süssük, konkrétan, ha a recept 2 órát ír a másfél kilós darabra, de a miénk kisebb, akkor vegyük észre, hogy kevesebb idő kell.
Részben sikerült is, kb másfél órát volt benn, de ez is egy hajszállal több volt, mint ami kellett volna szerintem. (egy fokkal szárazabb lett így a hús, mint szerettem volna)

vaddisznósült

 

Kellett hozzá (kb 4 főre):

1 darab vaddisznócomb (csak tipp, hogy ~3/4 kiló lehetett. vagy 1. ilyesmi)
2-3 szál répa
5 szál friss kakukkfű
őrölt fekete bors, só
két löttyintés Becherovka
5-6 gerezd fokhagyma
fél deci extra szűz olívaolaj (hojiblanca)
1 csomag zellerzöld
1 fej vöröshagyma
12-14 szem apró-közepes krumpli (egyforma méretűek)

A kakukkfüvet, fokhagymát, sót, borsot, olajat a mozsárban összedolgozom, és bekenem vele a vaddisznócombot. Mindkét oldalát meglöttyintem a Becherovkával, és amíg a zöldségekkel foglalkozom, hagyom ebben így pihenni.
A répát megpucolom, felkarikázom, hagymát apróra vágom.
A hagymát megpirítom, majd sózom, borsozom, és beledobom a répát és az apróra vágott zellerzöldet. (ha lett volna szalonnám, azt is pirítottam volna, mint az eredeti receptben).
Amikor átpirult, egy sütőtálba öntöm, és a serpenyőben elősütöm kevés olajon a húst. Ahogy tanultam, hagytam hogy kapjon kis színt, megpiruljon. Ekkor betettem a sütőtálba, ennek volt teteje, szóval azt tettem rá, majd ment a sütőbe 180 fokra. Időnként meglocsoltam, illetve egyszer megfordítottam a húst.
Szerintem bő egy óra elég lehetett volna, legközelebb a megérzéseimre hallgatok inkább, mint a receptre. :)
A húst kivettem pihenni, addig botturmixszal a zöldségeket és a pecsenyelét homogenizáltam, és ezt tálaltam mellé mártásként.
A krumplikat megmostam, letöröltem (hogy száraz legyen), és amíg a hús sült a sütő aljába szórtam sülni. Kb. fél óra alatt át is sültek.

Paradicsom volt mellé. (mi más, olyan mértékű paradicsomtúltengésünk van, hogy lassan paradicsomot eszünk paradicsommal, de akkor sem fogy el. De! még mindig nem unjuk :) )

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>