Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Töltött mángoldlevelek

Már jó ideje gondolkoztam azon, hogy a mángoldból kellene csinálni valamit, mert idén még szinte semmit nem csináltam a kertben szépen növő növényekből.
Aztán hogy, hogy nem, bevillant a töltött levél, és kutatni kezdtem. Kezdésnek a töltött spenótlevél kereséssel próbálkoztam Googlenál, de kb minden spenótTAL töltött dolgot kiadott, olyat nem sokat, amikor bele történik a töltés. Megnéztem aztán a mángoldra is, és sikerült találnom egy receptet. Ez megtetszett, így őt választottam, bár a fűszerezése más, áthangszereltem a saját ízlésünkre :)
Bár darált hús nem volt – csirkemellet vettem ki korábban, még receptötlet nélkül, nem estem kétségbe emiatt :)
Párom kevésbé rajongott érte, nekem pozitív meglepetés volt, bevallom én is kicsit rosszabbra számítottam. A fűszerezéssel lehet hogy bátrabban kell bánni, valami határozottabb ízt adni neki, de jó volt.
És köret sem hiányzott hozzá.

töltött mángold

 

Kellett hozzá (3-4 főre, 10 töltethez)

10 nagy mángoldlevél
1 közepes fej vöröshagyma
1 csirkemell
2 közepes paradicsom
1 nagyobb paprika
petrezselyem
só, bors, víz
1 ek paradicsomsűrítmény

A mángoldleveleket megmostam, leszárítottam. Még nem vágtam le a nyelét, ami hosszabbra volt hagyva (tőnél vágtam le). Vizet forraltam, és abba pár másodpercre belenyomtam a nyeleket fogva. Kivettem, hagytam hűlni és óvatosan leszárítottam őket. Levágtam róla a nyeleket, és a vastag eret is elvékonyítottam, hogy könnyebben lehessen majd tekerni.
A hagymát, a meghámozott és magozott paradicsomot és a paprikát felkockáztam, és a petrezselyemmel és sóval-borssal szeletelőgépben “pürésítettem”. A csirkemellet apró kockákra vágtam (nagyon apróakra, amennyire csak tudtam), összekevertem a zöldségekkel, és ezt porcióztam ki a 10 levélre. Azokat feltekertem, az oldalait közben behajtottam (nagyjából mint mikor töltött káposztát csinál az ember). Egy lábasban két rétegben szorosan egymás mellé tettem, nem egészen három deci vízben elkevertem a kanál paradicsomlevet, ráöntöttem. Egy tányért tettem a tetejére (nem fedőt!), hogy lenyomja a leveleket, ne jöjjenek fel a víz tetejére, és így főztem bő 40 percet közepes hőfokon, majd sűrű joghurt híján tejföllel tálaltam.

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>