Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Cukkinikrémleves kolbászcsipsszel és krutonnal

Még volt a hűtőben két kisebb és két nagyobbacska cukkini, akik úgy döntöttem az őszies idő örömére krémlevesként fogják végezni. Már jó ideje terveztem ezt, de eddig valahogy mindig elmaradt.
Fejtörést okozott azonban, hogy mit adjak mellé – a krémlevesek nagyon finomak, de nem túl laktatóak azért, kell valami, ami “megfogja” őket.
Hogy hogy nem, eszembe jutott ez a kolbászcsipsz dolog, gondoltam kipróbálom, illetve az is, hogy a korábbi hagyományos pirítós helyett most inkább “krutonnal”, olajban pirított kenyérkockákkal egészítsem ki.
A recept egyébként régi, minden zöldségkrémlevesemet hasonló módon csinálom, most is igazából a kiegészítők voltak “extrák”.
Viszont annyira jól sikerült, hogy férjem azt mondta, ilyen lehetne minden héten :)

cukkinikrémleves

 

Kellett hozzá 2-4 főre (attól függően, hogy van-e másodikféle):

4 cukkini (csomagból)
~ 1 l alaplé
~ 1 dl tejszín
só, bors, szerecsendió, olívaolaj
kolbász
3-4 kis szelet kenyér

A cukkinit megpucolom, felkockázom. A lábasban olívaolajon pár percet pirítom, fűszerezem, majd felöntöm az alaplével, hogy épp ellepje (attól függően adjunk hozzá levet, hogy mennyire sűrűen vagy hígabban szeretjük a krémlevest).
Fedő alatt időnként megkeverve hagyom, hogy a cukkini megpuhuljon. Ekkor megkóstolom, ha kell, még sózom-borsozom. Beleöntöm a tejszínt, hagyom, hogy újból felforrjon és rottyanjon egyet, majd lezárom. (van, amikor teszek bele fehérbort is, most ez elmaradt.)
Kiveszek belőle egy adag (kb a harmada) darabos cukkinit, a többit pürésítem, és visszateszem belé a cukkinidarabokat. (a férjem úgy szereti, ha vannak benne darabok is, nem csak sima krém).
Miközben a leves fő, a kolbászt nagyon vékony karikákra vágom, és serpenyőben kisütöm. Nem kell alá semmi, mert a saját zsírja úgyis kisül. Ez most csípős kolbász volt. Készüljünk arra, hogy csípős esetén a szípős íz sokkal intenzívebb, erősebb lesz. (nekem épp egy fokkal erősebb lett így, mint amit igazán élveztem volna, de páromnak nagyon tetszett).
A kenyeret pedig kockázzuk fel, és kevés olívaolajon jól pirítsuk meg, és ezekkel tálaljuk (kruton aljára, rá a leves, tetejét megszórni kolbásszal.

Én mondjuk nem tettem alá a krutont, mert nem szeretem az elázott kenyeret.

Facebook Twitter

Posted under: leves, recept

Tagged as: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>