Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Banános (és őszibarackos) szűzérmék

Valamelyik nap végre sikerült kapni szűzérmét a hentesnél, így vad keresgélésbe kezdtem, akármire ugye mégsem lehet használni alapon.
Ezt akkor tanultam meg nagyon jól, mikor életemben először kaptam szűzpecsenyét. Még kinn éltünk Olaszországban, és megismerkedtem egy magyar lánnyal, akinek az akkori barátja (magyar) ott dolgozott kinn, hentesként.
No, ő hozott nekünk ajándékba kis húst, többek között egy szűzpecsenyét is.
Akkor még kevésbé voltam képzett a disznó különböző részeinek és azok felhasználásának tekintetében, így tudatlanságom okán megfogtuk, ledaráltuk, és ha jól emlékszem töltöttkáposztát csináltunk belőle.
A hentes srác enyhénszólva rosszul lett, mikor ezt meghallotta :)
Szóval, gondoltam életem első rendes szűzérméit illik különlegesre csinálni, így nekiálltam recepteket böngészni, így találtam a banános szűzpecsenye receptjére.
Banán is volt itthon, citrom helyett pedig azonnal tudtam, hogy a narancsos olívaolajat fogom használni, ráadásul ez tökéletes recept a racklette sütőhöz is. Mondjuk a banán mellé csináltam őszibarackot is, és bevallom, az nekem sokkal jobban tetszett! Csak arról nem csináltam képet :)

banános szűzérme

 

Kellett hozzá (kb 3 főre):

1 szűzpecsenye (bő fél kiló talán)
2-3 banán
2 őszibarack
6-7 ek dióolaj
2 tk méz
10-15 dkg sajt (ementáli)
narancsos Basilippo extra szűz olívaolaj (vagy citromlé)
só, bors

A húst bő ujjnyi szeletekre vágtam. A dióolajat (ha lehet, ezt használjunk, ha nem, akkor valamilyen lágy extra szűz olívaolajat. De inkább diót.) a mézet pici sóval és frissen őrölt négyszínborssal összekeverem, és ebbe a húst minimum egy órára bepácolom.

A racklette sütő grilltálcás felére kevés olívaolajat teszek, és ezen sütöm a húsokat. Amikor már majdnem kész, átteszem őket a kőre, hogy ott piruljon meg kicsit.
Amíg a hús sül, alá a kis tálcákba elkészítem a banánt: kb egy harmad fér egybe, azt hosszában négybe vágtam, pár csepp narancsos olajjal megcsepegtettem (ennek hiányában citromlevet és vajat használhatunk), ráborítottam a szelet sajtot, és a sajt pirulásáig sütöttem. Ennek általában kevesebb idő kell, mint egy hússzeletnek, így kicsit később tegyük be.
Egyszerre 8 is tud sülni, de én csak 4-et szoktam, mert a 4 szélső kevésbé egyenletesen sül.
Amikor kész a hús ráteszem a banánt, és már ehetjük is. A banán mellett ugyanezzel a technikával őszibarackot is csináltam, félbevágtam a barackot, picit vágtam le az aljából (hogy ne billegjen), kevés olaj és rá a sajt, majd ez az egész a hússzeletre. Mivel a barack sokkal levesebb, nekem ez jobban bejött, de a banános is nagyon finom volt!
Köret nem volt hozzá, de nem is tudom igazán, mi illene… talán valami narancsos rizs? Akkor nem tudtam kitalálni, és most is bizonytalan vagyok.
A köret lényegében a rajta lévő gyümölcs volt :)

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel

Tagged as: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>