Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Csirkemájas rizs zölddel

Mert rizottónak nem nevezhetem. Egyrészt, mert nem rizottó rizsből készült, másrészt mert nem volt olyan mázgás-összeállt “trutyis”, mint a rizottó. Bevallom, azt nem szeretem. Persze az alapötlet egy rizottóreceptből jött, ami csirkemájas-cukkinis volt, csak amikor kinyitottam a hűtőt a cukkiniért, megláttam, hogy van még kevés spenót és kínai kel levél, ami a babacsomagban érkezett. Így esett meg ez a kombináció, kis zellerlevéllel kiegészülve.
A koncepció határozottan jó, bár voltak gyengeségei: kicsit elsóztam, és talán a májat is lehetett volna egy lehelletnyivel kevesebb ideig sütni. Ettől függetlenül igen kellemes vacsora kerekedett belőle, ami igazán kívánta a pohár bort maga mellé :)

csirkemájas rizs zölddel

 

Kellett hozzá (kb 3-4 főre):

~400 gr csirkemáj
másfél bögre barnarizs
néhány levél kínai kel
egy kupac új-zélandi spenót
egy fél csomag zellerzöld
1 közepes fej vöröshagyma
só, bors, olívaolaj
~1 dl fehérbor (Misebor néven futó édes tokaji furmint)

A barnarizst megfőztem.
A vöröshagymát apróra kockáztam, és megfonnyasztottam, majd beledobtam a falatnyira vágott csirkemájat. Nagy hőmérsékleten átforgattam barnulásig, majd felöntöttem a borral, és két fokozattal lejjebb vettem és fedőt tettem rá. Kb 6-7 percig sütöttem így, időnként átkeverve.
Ez idő alatt a megmosott és apróra vágott zöldeket olívaolajon pirítani kezdtem. Amikor összeestek, beledobtam a rizst, sóztam borsoztam (figyelem, itt kerül először és utoljára só bele, sem a rizst főzéskor, sem a májat sütéskor nem szoktam sózni). Átkevertem, majd levettem 3-asra, míg el nem készült a máj. Akkor azt beleszedtem (nem borítottam, mivel túl soknak ítéltem a szaftját), szedtem a szaftból is rá, hogy az általam szeretett mértékben legyen leves, még kevertem rajta egyet, majd levettem a tűzről, és már tálaltam is.

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , , , , , ,

2 comments

  • Nem tudom, nekem ez az új-zélandi spenót egyáltalán nem jön be..Eléggé rosszul vagyok tőle :S De ezt ki fogom próbálni!

  • megcsináltam végül, csak rizottósan, és így nem volt problémám a spenóttal..Végül csak spenótot raktam bele. Az a fura, hogy csak a végén sóztam, de csak picit, mert nem hiányzott belőle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>