Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Szilvásgombóc – tojásmentes

Bár már volt itt a blogon epres, almás-fahéjas, sütőtökös gombóc, meg céklás vagy mákos nudli is, azok még mind a tojásos időszakban születtek.
Anyuéktól kaptunk egy nagy adag szilvát, és kellett valamit vele kezdeni, jött hát a gombóc ötlete. Igen ám, de abba “kell” tojás. Nos, kis kutatómunka után kiderítettem, hogy dehogy kell. Meglepő volt olvasni, hogy csomó dologba inkább csak megszokásból tesszük bele, és sokat nyugtatott a lelkivilágomon, ugyanis az elmúlt hónapok tapasztalata alapján a tojás az, amiben sajnos nincs “csakegykicsitbűnözök” kategória.
Így született meg ez a gombóc, a maradék szilvából friss lekvárszerűséggel tálalva.
A zsemlemorzsára mondjuk még nem sikerült megoldást találni, igaz még nem is nagyon kerestem, mert csak itt ennél a gombócnál került elő hosszú idő óta először.

szilvásgombóc

 

Kellett hozzá: (~40 db gombóchoz)

~900 gr krumpli
durumliszt
7-8 evőkanál kókuszzsír

szilva
fahéj, cukor
zsemlemorzsa

A szilvát negyedekre vágtam, és megszórtam fahéjjas cukorral.
A krumplit héjában megfőztem, összetörtem, és durumliszttel és kókuszzsírral összegyúrtam tésztává. Sajnos sem a lisztet, sem a kókuszzsírt nem emlékszem már pontosan mennyi lett, de amíg megfelelő állagú tésztát nem kaptam.
Ezután kis darabokat téptem belőle, megformáztam a tenyeremben, lenyomkodtam, beletettem a szilvát és összegombócoltam. Kisebb-közepes gombócok lettek, ebből kb 6-7 darabot számolhatunk per fő.
Forró enyhén sós vízben kifőztem őket, amíg a felszínre nem jöttek.
Eközben kókuszzsíron zsemlemorzsát pirítottam.
Mivel a  cukros-fahéjas szilva több volt, mint amennyi gombóc lett, a maradékot beleborítottam egy lábasba, és addig főztem-forraltam, amíg a gombóc el nem készült. Ekkor botmixerrel pürésítettem, és ebbe tunkoltuk bele a gombócokat :)
A tészta így krumplisabb ízű, de ez lehet a kevesebb liszt miatt is, de teljesen gombócos :)

Facebook Twitter

Posted under: desszert, recept

Tagged as: , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>