Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Bolognai cukkini-“pappardelle”

Mert spagettinek nem hívhatom, ahhoz túl vastagra sikerült gyalulni megfelelő eszköz híján a cukkinit. Bármennyire is húztam az elmúlt napokban, “muszáj” volt ismét terítékre kerüljön a cukkini. De már látom az alagút (pontosabban a cukkinik) végét. Más kérdés, hogy jó eséllyel ma megint jön egy adag :)
Mivel épp paradicsomdömping is van (több mint egy kiló perun (sárga körte) koktélparadicsom figyel a hűtőben, meg van ott még mindenféle másfajta is….), szóval, mivel sokan vannak, a premissza az volt, hogy legyen benne paradicsom, meg cukkini, de ne lecsó legyen.
A keresgélésben találtam egy nyers vegán receptet, ami az ötletet adta. Mondtam is tegnap, hogy egy ilyen recept is lehet jó, csak meg kell főzni, meg húst kell bele tenni :D
A bolognai egyébként hamis bolognai, amit mi magyarok egyébként igazi bolognainak gondolunk. Aka paradicsomos darálthús. Szoktam igazi bolognai szószt is csinálni, de jelenleg répának meg zellernek is híján voltam :)

bolognai cukkini pappardelle

 

Kellett hozzá (kb 4 főre):

2 nagy cukkini (csomagból)
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 szem közepes paradicsom (saját termés)
kb fél kiló darált hús combból
bazsalikom, oregano
só, bors, olívaolaj

A cukkiniket megpucolom, és gyalun legyalulom. Ha van rá lehetőségünk spagetti stílusban, nekem csak ilyen vékony széles, pappardelle styleban ment.
A paradicsomot, hagymát meghámozom (a parit forró vízbe dobom 1-2 percre, úgy könnyen lejön), felkockázom. Olajon elkezdem pirítani a hagymát, sózom, borsozom, majd beledobom a darálthúst. Fehéredésig simán a hagymával sütöm, majd beleteszem a paradicsomot is. (én még úgy láttam, kevés, ezért öntöttem hozzá kb egy deci paradicsomlét. utólag azt mondom, nem biztos, hogy szükséges volt) Hagyom így főni fedő alatt kicsit, majd hozzáteszem a bazsalikomot és oreganot is. A legjobb, ha friss, de lehet morzsolt is.
Innentől már csak addig kell sütni, amíg a hús megfelelően meg nem puhul.
Ha ez kész, akkor wokban, olajon átsütöm a cukkinicsíkokat, hogy megpuhuljanak, majd mintha tészta lenne, kiszedem, és ráhalmozom a darált húsos szószt. Érdemes sajtot reszelni a tetejére, mint az “igazi” bolognaira :)

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>