Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Cukkinis-tökös tarja

Erőteljesen tökszezon van, így a hűtő rogyásig van cukkinivel (nem csak a zöldségközösségtől, anyuéktól is van, anyósom is adott volna, de végül nem hoztunk.) Koptatni kell, de elég nehéz már bármit is kitalálnom :)
A cukkini mellé jött kolbásztök is, amolyan érdekességként, mert nem akarattal nőtt, egy kósza magból lett egy tövön annyi, hogy jutott minden csomagba egy darab.
Az ismétlődő alapanyag mellett nehezíti a pályát a meleg is – egyrészt nincs kedve az embernek akármit enni, másrészt ha nem muszáj, nem főzőcskél hosszan. A sütő bekapcsolása nálam kevésbé gond, ilyenkor inkább azt választom, mert amellett nem kell ott állni, és hát ha olyan, ellene lehet küldeni a légkondit (bár nem szeretem, ha nem muszáj, nem is megy, de azért az elmúlt 1-2 hétben kevés olyan nap volt, hogy legalább egy fél-1 órára ne lőttem volna be. Már a légkondit, sütő ide, vagy oda.
Mivel kenyér nem volt megfelelő mennyiségben, egyékbént is kellene valami húst enni alapon tarját vettem ki és tettem a zöldségek alá.
Nem lett rossz, de a hús ugye inkább főtt, mint sült, és így annyira nem tetszett, bevallom az őszintét (na, egyébként sem vagyok elkötelezett tökrajongó csak már megeszem :) )

Kép szokásosan sebtiben készült…

cukinis tőkős tarja

 

Kellett hozzá (kb 4 főre)

5-6 szelet tarja
1 darab kolbásztök (opcionális, csomagból)
1 nagyobb cukkini (opcionális, csomagból)
3-4 szál közepes répa (opcionális, csomagból)
brokkoli (opcionális, csomagból)
bébispenót (opcionális, csomagból)
1 közepes fej vöröshagyma (opcionális, csomagból)
1 nagy pohár tejföl
10-15 dkg sajt
kevés tej
só, bors, olaj

A zöldségeket megpucolom, megmosom. A spenót és a brokkoli nem volt sok, a babacsomagban érkezett, de arra pont elég, hogy kellemes színt adjon az egyébként elég fehéres egyvelegnek. (a répa szinte észrevehetetlen maradt).
Falatnyira kockázom vagy karikázom őket.
A tarját sózom, borsozom, kiklopfolom, és olívaolajban elősütöm. A kikent sütőtál aljára teszem, rázúdítom az összekevert zöldségeket, egy edényben összekeverem a tejfölt, a reszelt sajt 3/4-ét, sót, borsot, és kevés tejet, és ezzel leöntöm a zöldségeket. Kicsit megrázogatom, hogy eloszlódjon a massza, a tetejére szórom a maradék sajtot, és kb egy órára 190-200 fokos sütőbe dugom fóliával lefedve.
olyan 3/4 óra környékén érdemes megnézni, mennyire vannak megpuhulva a zöldségek, ha már igen, akkor levesszük a fóliát, hogy kicsit barnuljon még, és kész is.

A Háromkaptár Biokertben Daniella készített is képet a kolbásztökökről. Ez mind egy tövön nőtt :)

kolbásztök

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , , , , , ,

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>