Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Töltött patiszon

Édesanyám hozott patiszonokat, mikor legutóbb itt járt, és mivel viszonylag későn jutott eszembe, hogy kellene kivenni húst, a darálthúst választottam, mert az olvad ki leggyorsabban. Innen már nem volt nehéz eljutni a töltött patiszonig, főleg mert mikor megláttam őket is ez volt az eredeti szándék.
Annyi változott, hogy rájöttem, ha félbevágom a kettőt, az esélytelen, hogy mind a négy rész beférjen bármelyik edényembe is egyszerre, így azt találtam ki, hogy visszateszem a tetejét :)

töltött patiszon

 

Kellett hozzá:

2 patiszon (anyutól)
2 közepes paradicsom (saját)
3 kisebb paprika (saját)
1 fej vöröshagyma (bolti)
1/2 kg darált hús (sertéscombból)
só, bors, fehérbor, víz, olívaolaj

A patiszonokat alaposan megmostam és félbevágtam. A magokat kikapargattam, kidobtam, majd kivájtam úgy, hogy ne túl vastag, de stabil fal maradjon (vigyázzunk az aljára, mert a magok kaparása után sérülékeny, ne lukasszuk ki).
A kiszedett patiszonhúst apróra kockázom, mint ahogy a többi zöldséget is.
A sütőtálat kikenem, beleteszem a patiszonok alját. A tetejét is átkentem kevés olajjal.
olívaolajon a hagymát megpirítom, beledobom a paprikakockákat, sózom, borsozom, majd mehet bele a paradicsom, a hús és a patiszonkockák is. Felöntöm kevés édes fehérborral, és fedő alatt sütöm kicsit. Ha úgy érezzük, akkor tegyünk alá pici vizet is később. Fehéredés után is sütöm még egy kicsit, de nem kell teljesen puhulásig.
Belekanalazom a tölteléket a tök mélyedésébe, akár kicsit púposan, és ráteszem a tetejét. Most kicsit több lett a töltelék, mint amennyit bele tudtam halmozni, így a maradékot köré öntöttem. (ha nem maradt volna, kevés fehérbort öntök alá, hogy legyen lé alatta)
Fóliával letakarva kb 50 percet sütöm (ha beleszúrok az alsó tökbe, puha legyen), majd fedetlenül még egy kb 10 percet.

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , , ,

One comment

  • Szép! :) Így egyben még nem láttam.

    Mi egyébként kilószámra rántjuk ki a patiszont, cukkinit, és egész nap azt “rágcsáljuk”, enni se kell mást :D

    Arni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>