Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Ribizlis őszibaracklekvár

A Magyar Konyhában találtam a receptet. Persze nem pont ugyanúgy készült, én sokalltam a cukrot, és a vaníliát és a citromot is kihagytam. Már emlegettem konzervativizmusomat, azt hiszem :)
Viszont a ribizli és az őszibarack párosítása jó ötletnek tűnt, így mivel volt mindkettő, gyorsan ki is próbáltam.

ribizlis őszibarack lekvár

 

Kellett hozzá:

ribizli
őszibarack
kilónként 300 gr cukor

Nagyjából 1-1 arányban vegyünk ribizlit és barackot.
Nálam most több volt a barack, kb 800-500 gr volt a megoszlás a kettő között.(tisztítva)
A ribizlit lecsumázom, megmosom, és minden nélkül (víz sem kell!) felteszem főni. Ahogy levet ereszt és “kipattog”, kész is, ekkor átszűröm. (hogy a magjától és héjától megszabadítsam).
Az őszibarackot megpucolom, magozom, és apró darabokra vágom. Hozzáteszem a leszűrt-paszírozott ribizlit, beleteszem a cukrot, és néhány órára állni hagyom, hogy a cukor feloldódjon.
Ekkor lábosban kifőzöm, ahogy a többi lekvárt is. A barack és a ribizli is eléggé leves volt, így viszonylag híg maradt a kész lekvárom is, de ez engem annyira nem zavar, mert úgyis elsősorban kenyéren, palacsintán és hasonlókon fog fogyni :)
A kb másfél kiló tisztított gyümölcsből egyébként egy nagy és egy kis üvegnyi lekvár lett (meg ami a tálban látszik a képen)
Az őszibarack édessége a domináns, de kellemes színt és ízhatást ad a ribizli.
Tegyük hozzá, hogy ez már nagyon érett, vörös ribizli volt, ami önmagában már inkább édes, semmint savanykás. Valószínűleg kevésbé érett – savanykásabb esetén jobban érvényesül az íze.
Majd kipróbálom jövőre :D

Facebook Twitter

Posted under: desszert

Tagged as: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>