Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Sárgabarack lekvár

Az eperlekvár mellé mindenképp szántam sárgabarack lekvárt is. Több opció is volt, honnan szerzünk hozzá barackot, mikor hívott minket anyósom, hogy ha lemegyünk, van sárgabarack. Mivel meg tudtuk szervezni, hogy lemenjünk, hát mentünk, és egy szűk 20 kiló sárgabarackot hoztunk. (nem lett lemérve pontosan)
Ezután kitudtam anyukámtól, ő hogyan csinálja (az övét nagyon szeretem) és kezdődhetett is a móka. Meg a másfél napos kemény meló, aminek sokkal kevesebbnek kellett volna (időben) lennie, ha megvan a megfelelő felszerelés, avagy van normális nagy vájlingom, és nem a “kis” műanyag edényekkel kell bohóckodni, amibe egyszerre ~2,5 kiló gyümölcs fér csak és nincs is belőle csak kettő…
Így az edényszűke miatt nem volt túl hatékony a munkavégzés, jövőre ezen tervezek változtatni :)
Ettől függetlenül még a nap és a befőzés végén is lelkesen és jóízűen kanalazgattam a lekvárt, pedig az üvegezéskor is voltak nehézségeim (nem akarta rendesen bevákuumolni a tetőt időnként).
A sárgabarack lekvárral ugyanolyan konzervatív vagyok, mint az eperrel. Nem kell bele semmi flanc, semmi egyéb fűszer vagy ízesítés, mert a napsárga barack enyhén savanykás, mégis édes ízére vagyok kíváncsi. Így a cukrot sem érdemes túl sokat beletenni.
Figyelem! Aki nem bírja a dzsuvás konyhai munkákat, az ne kezdjen bele! :)

sárgabarack lekvár

Kellett hozzá:

sárgabarack
tisztított kilónként 200-250 gr cukor

A barackokat magozom és megpucolom a következő módon:

A megmosott egész barackokra forrásban lévő vizet öntök, és pár percig állni hagyom benne. Majd leöntöm, és hideg vízzel lehűtöm, hogy kezelhető legyen.
Ekkor a forró víz hatására szó szerint kiputtyan a héjából, és a mag is könnyen kivehető belőle. (probléma akkor van, ha nem volt elég forró a víz, vagy túl éretlen a barack)
A sárgabarack magot ne dobjuk el! mossuk és szárítsuk meg, majd törhető, és ehető mint a mogyoró!
Ezután mérjük le, és adjunk hozzá kilónként kb 250 gr cukrot. Hagyjuk állni egy éjszakát (8-10 órát), hogy feloldódjon a cukor.
Ezután elkezdhetjük főzni. Vagy van nagy edényünk, vagy több edényben csináljuk. 4-5 merőkanállal tegyünk az edénybe, és addig főzzük, míg merítéskor nem lefolyik, hanem leputtyan a fakanálról.
Ekkor töltsük tiszta, száraz üvegbe, zárjuk le, fordítsuk fejjel lefelé, várjunk kicsit, majd tegyük száraz dunsztba (amennyiben bevákuumozta a tetejét, tehát nem lehet benyomni. ha ez nem sikerült, ismételjük meg a procedúrát, azaz forraljuk fel újra, és töltsük vissza az üvegbe. Nekem most volt, ami csak 3.-jára jött össze, nem tudom miért, talán nem húztam rá elég jól a tetőt…)
A szárazdunszt lényege, hogy jól bebugyoláljuk takarókba, újságpapírba az üvegeket, hogy lassabban hűljenek ki.
Anyu szerint ez így rendben el fog állni, gyakorlatilag majd meglátjuk :)

baracklekvár főzés

Facebook Twitter

Posted under: desszert

Tagged as: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>