Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Kovászos uborka

A nyár nagy slágere mindig a kovászos uborka. Tavaly nem sok szerencsém volt vele, az első után a többi valahogy mindig megpuhult, lehetett kidobni…
Így idén kicsit félve álltam neki az elsőnek, vajon idén is a kukának érlelem-e az uborkákat. Emiatt nagyon figyeltem is rá, hogy időben – már éppen megérve, de még nem túlérve – hozhassam be.
Ez most sikeres volt, remélem a többi is az lesz, mert nagyon szeretjük. Meg lassan ideje lesz kitudni a biokertészettől, hogyan tették el a télire is elállós kovászos uborkát, ami nagyon-nagyon finom volt.

kovászos uborka

 

Kellett hozzá:

~2 kg uborka
2 csomag kapor
2-3 ek só
víz
2-3 szelet kenyér

Az ötliteres üvegbe szűk három kiló uborka fér, de most nem vettünk ennyit, mivel bőven van más is, na meg ha mégse sikerül ne legyen akkora a kár.
Szoktam bele fokhagymát is rakni, de az most nem volt elég itthon, egy egész fejjel bele lehet tenni pucolva.
Az uborkákat megmossuk, a végeit levágjuk, és bevágjuk őket. Én úgy szoktam, hogy kb háromnegyedéig vágom egyik oldal, a másik oldalt pedig arra merőlegesen ugyanúgy háromnegyedig. Így utána könnyen félbe, majd negyedbe szedhető.
Az üveg aljára teszek egy csomag kaprot, belepakolom a megmosott-bevagdosott uborkákat, állítva, amennyire lehet szorosan, majd a tetejére is teszek a kaporból (a fokhagymából szintén alulra és felülre is szoktam tenni).
Rászórom a 2-3 ek sót (ez függ a só erősségétől is. A tengeri sók ugye gyengébbek, a kősók erősebbek, érdemes kitapasztalni, illetve tudni, hogy mit használunk, és ahhoz mérten tenni bele)
A csapból kiengedett legmelegebb vízzel feltöltöm, hogy teljesen ellepje, majd a tetejére teszek 2-3 szelet kenyeret (jellemzően sarkát), úgy hogy teljesen lefedje a száját.
Kistányérral lefedem (így az eső nem esik bele, de ha véletlen kiforrná magát, ki tud folyni), és kiteszem napos helyre 2-3 napra.
Az uborka színe megváltozik, élénkzöldből tompább, barnásabb zölddé válik, amikor kész.
Én ezt most szerda este tettem ki, és szombat délelőtt hoztam be, így pont jó lett.

Facebook Twitter

Posted under: recept, saláta / savanyúság

Tagged as: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>