Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Kora nyári zöldséges rizs

A héten csomó-csomó izgalmas zöldség érkezett a csomagban, mint cukorborsó (amit héjastól lehet enni), lestyán, karalábé. Először egy levesben gondolkoztam, de végül arra jutottam, hogy inkább egy zöldséges wokot csinálok. Jósokmindent dobáltam bele, félúton volt egy “vagy most tettem vele nagyon jót, vagy most rontottam el pillanat” (tipikus felkiáltásom amikor menet közben hirtelenfelindulásból még valamit belekutyulok az ételbe, sikerességi ráta 50% :) ).
Azért került bele rizs is, hogy valami tartalma is legyen, meg jusson belőle holnapra is, ha már húsféle most nem került. A cékla és a lóbab esetében kicsit ilyen tüntessük el valamiben eset volt, azok tipikusan azok a zöldségek, amit alapvetően nem szeretek, de sokminden más közé rejtve nem okoz gondot.

A kép lustakép, most nem volt energiám szépen tálalni, ezért bocsi :)

zöldséges rizs wokban

 

Kellett hozzá (kb 4 főre)

1 bögre rizs
~30 deka cukorborsó (csomagból, héjastól fogyasztható)
~30 deka lóbab (fejtve, csomagból, 2 heti adag)
1 kisebb karalábé (csomagból)
1 cékla (csomagból)
1 kisebb csomag répa (csomagból)
1 fekete kaliforniai paprika (a kertből)
1 sima paprika (kertből)
1 szál újhagyma (csomagból)
friss lestyán, metélőfokhagyma, petrezselyemzöld (csomagból)
só, bors, olaj, szójaszósz

A zöldségeket megpucolom, apró falatnyira vágom, a rizst felteszem főni.
Olajon a felkarikázott újhagymát megfuttatom, beledobom a paprikákat és a lóbabot, párszor átforgatom, sózom, borsozom majd a többi zöldséget is beleborítom. Amíg megfő a rizs (~20 perc) kevergetve sütöm a wokban (amíg kellemesen meg nem puhulnak a zöldségek, kivéve, ha roppanósan szeretjük). Félidőben hirtelen felindulásból meglocsoltam kevés szójaszósszal, illetve nagyjából ekkor tettem bele a zöldfűszereket is.
A végén még kóstoltam egyet és picit sóztam még.
A borsót természetesen sima borsóval helyettesíthetjük, vagy kihagyhatjuk, mint ahogy valamennyi zöldség opcionális. Férjem szerint a céklát és a szójaszószt ki  kellett volna hagyni.

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>