Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Palacsinta “maszlag”

Megkérdeztem tegnap este a kislányomat, hogy mi legyen a vacsora, mire közölte velem, hogy “palacsinta”.
Teljesen magától, mit sem tudva arról, hogy az aktuális, 57. VKF-en a palacsinta a téma.
A képlet persze úgy néz ki, hogy a tojás, tej, búzaliszt az “tiltólistás”, mindketten intoleráljuk őket.
Viszont miből áll a palacsinta? Igen, tojás, tej, búzaliszt :)
Vagy mégsem? Mitől palacsinta a palacsinta? Hogy ebből a három alkatrészből van? hogy lapos? (az omlett meg a pita is az) Igazából nem tudom rá a választ, csak annyit, hogy amit palacsintának nevezünk, az bizony palacsinta.
Kísérleti jelleggel úgy döntöttem, hogy a tojásról lemondok, a tej marad, csak kisebb arányban, és durumlisztet teszek bele.
Nos, félútig egész jónak tűnt az ötlet, de akkor hihetetlenül elkezdett szakadozni, és egy kupac maszlag lett a palacsintákból.
Ugye elrontott étel nincs, csak új recept, hát gondoltam legyen formabontó az én palacsintám a VKF-re, ha már nem cifráztam a rávalókat. Így született meg ez a csoda :)

palacsinta maszlag

 

Kellett hozzá (kb 10-12 rendes palacsintához)

3 dl tej
3 dl víz
0,5 dl olaj (hojiblanca extra szűz olívaolaj)
durumliszt amit felvesz (talán 2-300 gr)
csipet só
2-3 kiskanál cukor
frissen főtt eperlekvár
natúr házijoghurt

A tejet, a vizet, az olajat összekevertem, és a liszttet robotgéppel csomómentesre dolgoztam benne. Általában az első palacsinta után látom, megfelelő állagú-e, és ha híg lisztet, ha sűrű, vizet teszek még hozzá keveset.
Az első pár palacsinta jól sikerült, bár így tojás nélkül érezhetően szakadósabb, nehezebb fordítani, de magán az ízén nem éreztem a tojás hiányát. Azonban a 4-5. után valószínűleg túl száraz vagy ilyesmi lehetett már a sütő, mivel nem tudtam megfordítani rendesen, “összegabalyodott” és egy maszlag keletkezett. Amit megsütöttem így, amennyire lehetett. A következő is így sikerült. (ekkor elegem lett, és dobtam egy tojást a maradékba, plusz kis lisztet és vizet).
Lehet, hogy elég lett volna kicsit megolajozni a serpenyőt, de mivel elméletileg éppen azért van olaj a tésztában, így nem nagyon akartam. (bár nem tudom, mivel jobb, hogy tojást tettem bele :) )
A maszlagos palacsintát falat méretre vágtam, kistálkába szedtem, friss eerlekvárt és joghurtot kanalaztam rá.
A natúr joghurt nagyon jól megy a lekvárhoz (palacsinta nélkül is).

(a tradicionális formára sikerült palacsintákat pedig eperlekvárosnak, eperlekváros-joghurtosnak, sajtos-tejfölösnek és bodzazselésnek ettük meg.)

Facebook Twitter

Posted under: desszert

Tagged as: , , , , , ,

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>