Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Lassú kacsamell krumpligombóccal

Szombat reggel nézegettünk könyvet a kislányommal, miközben elkezdte rágni a sárga gumikacsát. Mondtam neki, hogy ne edd meg a kacsát, mire mondta, hogy “de megeszem kacsát”.
Megkérdeztem hát, hogy főzzek-e kacsát, és igent mondott.
Volt még egy mell a mélyhűtőben, azért mertem ilyen bátran kérdezgetni, és gyorsan ki is vettem. Mivel ekkor már kitaláltam az epresgombócot, adott volt, hogy krumpligombóccal készül (mert így felezni tudom az adag tésztát). Jó kis összeállítás lett, azt kell mondjam!

lassú kacsamell krumpligombócokkal

Kellett hozzá (kb 4 személyre):

A kacsához:

1 bőrös kacsamell
2 alma
1 fej hagyma
~1dl száraz vörösbor
maduro extra szűz olívaolaj
só, bors

Az almát cikkekre vágom, a hagymát félkarikákra, kevés olajjal fedős sütőtálba teszem. Sót, borsot szórok rá. A kacsamellre serpenyőben kérget sütök (mindkét oldalát 2-3 percig sütöm), majd a zsírjával együtt az alma-hagyma tetejére teszem. Meglocsolom a vörösborral (fehérrel is lehet), lefedem az edényt, és 110 fokon (nem tévedés!) sütöm így 2 órát, majd megfordítom, és lefedve további bő háromnegyed órát, majd visszafordítva tető nélkül kb fél órát sütöm. Így összesen több mint három órát sül. (akár négy órát is hagyhatjuk).
A kacsát kiveszem pihentetni, a többi dologból pedig pecsenyemártást készítek. Az almát, hagymát kiszedem annyi lével, hogy kellően sűrű maradhasson, és botmixerrel pürésítem. A maradék léből lehet még hígítani.

A gombócokhoz:
300 gr ókrumpli
fél tojás
durumliszt
3/4 ek kókuszzsír

metélőfokhagyma

A gombóctésztához azért kell fél tojás, mert ennek a kétszeresét csináltam valójában, de a tészta fele másra fordítódott.

A krumplikat héjában megfőztem, megpucoltam, összetörtem, beletettem a tojás, a kókuszsírt (aki teheti, vajat használjon) és a durumlisztből (aki megteheti, használhat simalisztet), sóztam kicsit, és elkezdtem összedolgozni. A liszt mennyiségét pontosan nem tudom, általában kicsivel több kell, mint a krumpli mennyisége, de a tésztán látszik, hogy kell-e még vagy sem, mennyire lágy. Egy közepes állagú, inkább kicsit keményebb tésztát érdemes gyúrni belőle, hogy ne nyomorodjon nagyon szét a gombóc főzéskor.
Forró vízben kifőzöm, akkor jó, amikor feljön a tetejére. Utána kevés olajon metélőfokhagymával átforgatom.

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel

Tagged as: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>