Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Epres gombóc

Még egy “utolsó” epres recept, legalábbis ebből a kupac eperből :) Az ötletért a Magyar Konyha a “hibás”, abban valamilyen reklám volt epres gombóc képpel ellátva. Mindezt olyankor láttam meg, amikor nagy mennyiségű eper volt itthon, sőt, még ókrumpliból is akadt megfelelő mennyiség, így nem volt menekvés. Tölthettem volna lekvárral is, de az kevésbé izgalmas :)

epres gombóc

 

Kellett hozzá (16 gombóchoz):

16 szem közepes eper
300 gr ókrumpli
fél tojás
durumliszt
3/4 ek kókuszzsír

zsemlemorzsa
porcukor, fahéj

A gombóctésztához azért kell fél tojás, mert ennek a kétszeresét csináltam valójában, de a tészta fele másra fordítódott (hamarosan jön az is).

A krumplikat héjában megfőztem, megpucoltam, összetörtem, beletettem a tojás, a kókuszsírt (aki teheti, vajat használjon) és a durumlisztből (aki megteheti, használhat simalisztet), sóztam kicsit, és elkezdtem összedolgozni. A liszt mennyiségét pontosan nem tudom, általában kicsivel több kell, mint a krumpli mennyisége, de a tésztán látszik, hogy kell-e még vagy sem, mennyire lágy. Egy közepes állagú, inkább kicsit keményebb tésztát érdemes gyúrni belőle, hogy ne nyomorodjon nagyon szét a gombóc főzéskor.
Kicsit hagyom pihenni, majd vizet teszek fel forrni. Kinyújtom a tésztát, és felkockázom. Mindegyikbe egy fahéjas porcukorban megforgatott szem epret teszek, felhajtom a négy csücskét és összegombócolom. Arra figyeljünk, hogy mindenütt egyenletesen összeragadjon a tészta, ne legyen kilyukadva.
Majd a forró vízben kifőzöm a gombócokat, amikor feljöttek a víz tetejére (időnként keverjük meg, hogy ne tapadjon le), akkor már jók is.
Olajon pirított zsemlemorzsába forgattam és eperlekvárral illetve fahéjas porcukorral fogyasztottuk. (meg egy kis hatputtonyos tokaji aszúval)

Facebook Twitter

Posted under: desszert, recept

Tagged as: , , , , , ,

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>