Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Igazi extra szűz olívaolaj

Már amikor a télen rendeltem az igazioliva.hu-tól olajat, tudtam, hogy ki szeretnék menni hozzájuk kóstolni. Egészen Pomázig kell ezért menni, de azt hiszem megéri. (pláne hogy összekötöttük eperszedéssel is, de erről később). A három kipróbált olaj nagyon tetszett, de szerettem volna mást is megnézni, van-e jobb, vagy csak másabb, amit szívesen használnék.
Próbáltam több embert szervezni, de végül is csak hárman mentünk, egy zöldségközösség tag csatlakozott még, aki “olajkóstoló szűz” volt, és azt hiszem nagyon tetszett neki :)
Valamennyi olajról találtok részletesebb leírást, meg hogy mire használható az igazioliva oldalán, én csak a saját véleményem írom le róla.

extra szűz olívaolajok

Az első amit kipróbáltunk az a Valle de Ricote Coupage. Alapdarab, sütéshez-főzéshez ajánlott. Semmi különleges, de jó minőségű, és nagy kiszerelésben még olcsóbb is, mint a hipermarketekben kapható tömegolajak, amelyek nem tudjuk honnan és miből vannak pontosan. Öt liter be is ugrott a ládánkba máris belőle.

A második az Artajo Albador Maduro volt. Arbequina bogyóból van, amit korábban még nem kóstoltam. Erősebb fajta, megkaparja kicsit a torkot, de kóstolás után már vízionáltam is az ezzel készített friss salátákat. Nem annyira durva, mint a Casas de Hueldo Manzanillája, de van egy enyhe füvessége is, amit én kifejezetten szeretek. Bár az erősebbek közül nekem nem ez tetszett a legjobban, hanem a SAOV Terras do Pouchão DOP, de az férjemnek nem jött be, és kompromisszumosan a Madurot választottuk. Mivel itt a nyár és saláta van salátával, mindjárt 2 liter, hogy biztos elég legyen :)

A harmadik a Valle de Ricote Koroneiki lágy, virágos olaj. A lágy olajok közül kellemes, de végül mégsem mellette döntöttünk, bár gondolkoztam rajta.

Quinta Vale de Lobos Cuvée erősebb, füvesebb olaj, egészen addig tetszett is, míg nem kóstoltam meg utána a SAOV Terras do Pouchão DOP-ját, ami utána következett. Igazából sajnálom, hogy nem hoztunk végül belőle, legközelebb, ha vásárolunk biztos fogok ilyet is kérni, de igazából hogy van még Manzanilla, és a Maduro is hasonló karakter, talán már sok lett volna.

Az Estepa Virgen D.O. A érdekes volt a maga fémdobozával, de a korábban kóstoltakhoz képest nem tudott érdeklődést kelteni. Füves jellegű, de nekem olyan semmilyen volt, főleg a többihez viszonyítva.

Basilippo Selección Arbequina igazi prémiumolaj, válogatott arbequinából, csak félliteres kiszereléssel, “drágán”. Persze ha a minőségét nézzük, már nem annyira az. Hihetetlenül finom, lágy olaj. Végül azért nem hoztunk belőle, mert inkább a narancsos változatából hoztunk (ami még drágább egyébként). Itt a saját! narancsültetvényükről szedett naranccsal keverik az olajat, ami kellemes narancsos aromát kap, és amit már alig várok, hogy ráönthessem egy adag reszelt répára :) Volt vaníliás is, kellemes, nem édes, de igazi vaníliás aromával, de az annyira nem bűvölt el. A narancsosba viszont beleszerettem :)

Megkóstoltuk a friss szüretelésű Cortijo Garay hojiblancat is, amelyből már vásároltam, és most nem akartam, de végül mégis inkább ezt hoztunk a Koroneiki helyett. Az új szüret kicsit erőteljesebb, de azért lágy olajról van szó, csak jobban van olyan torokkaparós érzés a végén :)

Azt hiszem nagyjából ennyit kóstoltunk meg, és ebből választottunk.
Volt méz is, és azt is megnéztük.
Az eukaliptuszméz jellegtelen volt, semmi eukaliptuszos jellege nem volt. Nem volt rossz, de semmi extra.
A hangaméz viszont nagyon tetszett. Kicsit fanyar, de még édes azért, kis torokkaparós erős érzéssel a végén.
A tölgyharmatméz megint nem az én stílusom volt, viszont a málnás  levendulaméz az telitalálat. A velő miatt kicsit szemcsés, de majdnem olyan, mintha lekvár lenne. Joghurtba, kenyérre, de teába is (piros bogyós gyümölcsösbe) vizionáltam első körben.
Sokat hezitáltam, a málnásból vagy a hangamézből hozzak, de végül előbbire esett a választás.

Most egyébként nagyon boldog vagyok, az új olajak beindították a kicsit elveszett kreativitásom, ötleteléseim, hogy mit kellene, vagy lehetne főzni.

Facebook Twitter

Posted under: hozzávalók

Tagged as: , , ,

9 comments

 • Arról mit mondtak, hogy elvileg az extra szűz olívaolaj nem annyira értelmes elfőzni? Mert pont a hidegensajtolás előnyeit veszti el (elvileg)?
  Amúgy ezzel felcsigáztál, mi kb. egy év alatt használunk el egy 7dl olajat salátákra, de többnyire olívaolajjal sütünk, és eléggé zavar a “olívapogácsából” készült izé, mert persze nem tudok semmit arról, hogy pontosan micsoda, és milyen hatásai vannak, és hogyan is készül…

 • kisvirag on 2013.06.10 at 06:32 said:

  Reply

  hát, az olívapogácsáról sok jót nem tudok mondani, az már kémiai úton kinyert cucc, miután az olívából kisajtolták az extra szűz, a szűz, meg a sima olívát is, akkor a maradékból még kivonják amit lehet, az az olívapogácsa olaj.
  Az említett főzősnek ajánlott olaj ahogy tudom olyan keverék/fajta, amely magasabb hőfokon “károsodik” mint a salátaolajnak ajánlottak. Hirtelen nagyon magas hőfokos sütéshez szerintem ez sem a legjobb választás, de “normál” dolgokhoz okés.
  Egyébként ha ~150-170 foknál nem hevítődik jobban, akkor elméletileg bármelyik extraszűz használható, mert 200-220 fok környékén van az akármilyenpontja :) (olvastam róla, a fokok megmaradtak, a kifejezés nem :D )

 • Ezt jó tudni, mondjuk én hirtelen kb. semmit nem szeretek sütni, mert utálom a szagát…Azt tudtam, hogy a pogácsa nem jó, csak sosem találtam értelmes alternatívát, de akkor elvándorolok az oldalukra, megnézem ;)

 • Ja, mondjuk azért ritkán állok ott hőmérővel, hogy tudjam hány fokos a cucc, tudományom meg nincs hozzá :(

 • kisvirag on 2013.06.10 at 12:12 said:

  Reply

  érdemes átolvasgatni az anyagaikat, ott van minden, amit az olívaolajokról tudni érdemes :D
  Azt mondjuk én sem tudom, mi hány fokos, én se méregetem, inkább az alapján mérlegelek, hogy hányas fokozatot használom a tűzhelyen.
  Meg a kóstolón az az okosság is elhangzott, hogy ne hagyjuk az olajat egyedül a serpenyőben/edényben, mindjárt tegyük bele a valamit, és akkor megint nem lesz problémás.
  Mondjuk a hőfok ott lehet még érdekes, hogy amikor sütőben sütsz valamit, akkor nyakonlocsolod-e olajjal, ha igényel magára zsiradékot, vagy sem. ~180 fokos sütésnél még simán, de 200 fokon már nem teszem meg (ill nem a “drága” extra szűzzel :) )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>