Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Grill oldalas törtkrumplival és spenótfőzelékkel

Szegény már vagy két hete készült, de vagy időm, vagy kedvem nem volt megírni.
A hentesnél megakadt a szemem az oldalason, és időm is volt előre bepácolni, így úgy döntöttem, grillen készítjük el. Kerestem hozzá pácot, és igyekeztem kicsit kilépni a saját komfortzónámból vele. Így esett erre a mézes-mustáros pácra a választás, ami így elég hagyományosnak hangzik, de a szójaszósz meg az almaecet azért csavar rajta egyet.
A raclette sütőt azt hiszem tavaly vettük, egy Severin (bár nem ez a modell, hanem ebből egy korábbi verzió) van neki kő meg sima grillező felülete, és kis edénykékben alatta sajtot lehet olvasztani vagy pirítóst csinálni vagy ilyesmi.
Én szeretem, tavaly sokat használtuk, hamburgerpartihoz és egyébhez is. Nem mondom hogy tökéletes, a takarítása nem egy leányálom, mivel nem szabad várni vele, amint kicsit hűlt, le kell mosni (viszont ekkor egyszerű, csak kinek van kedve jóllakva ilyet sikálni :D ), illetve ha nem figyel az ember, szanaszétsprickel a zsír. Ezt leszámítva megérte nagyon.
Köretnek asszem nem sima törtkrumplit akartam, de már nem tudom hogy mit, meg volt egy kevés spenót is, amiből spenótfőzelék lett.
Grillezett mézes-mustáros oldalas

 

Kellett hozzá (kb 4 főre):

Az oldalashoz:

1 csík oldalas
4 ek méz
2 ek almaecet (vagy fehérborecet)
1 ek mustár
1 ek szójaszósz
bors

Az oldalast a csontok mentén feldarabolom (1 szeletben 1 csont, kivéve a kisebb részek, ott volt ahol 2 csont). Összekeverem a többi hozzávalót, majd beleforgatom az oldalast, és hűtőbe teszem pár órára.
Sütés előtt letörölgetem róla papírtörlővel a pácot, hogy ne égjen meg/rá.
A racklette sütőt bekapcsolom, hagyom, hogy felmelegedjen, a sima részre kevés olajat öntök. Általában úgy szoktuk sütni, hogy a köves részre tesszük először, majd a végén a pirulást a grilles részen fejezzük be. (a kő lassabban süt). A sütés során forgatom, hogy mindegyik oldala átsüljön.
A vastagabb szeletek így medium sültek át, de nagyon finom volt így. (már, ha valaki nem a teljesen átsült húst szereti csak).
Szerintem serpenyőben is ugyanígy kisüthető.
A végén olvasztott sajttal takartam be.

A spenótfőzelékhez

kb fél kiló friss spenót
1 ek olaj
1 ek liszt
tej
2-3 ek cukor

A spenótról ha szükséges leszedem a fő eret-nyelet (zsengébbnél nem szükséges), megmosom, ha nagyok a levelek összetépkedem, majd lobogó vízben 1-2 percet blansírozom. Ahogy összeesik, kiveszem és lecsöpögtetem.
Az olajon világosra pirítom a lisztet, majd beleteszem a spenótot, átkeverem és felöntöm tejjel, beleteszem a cukrot. Pontos mennyiséget nem tudok, kb hogy lepje el. Van amikor hígabbra, van amikor sűrűbbre sikerül, függ a spenót aktuális mennyiségétől is, de 2-5 dl között kell valahol.
Közepes hőfokon agyom felforrni, közben párszor megkavarom, hogy ne égjen le, forrás után még hagyom kicsit, majd lezárom és botturmixszal pürésítem.

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , , , , , , ,

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>