Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Házi májkrémes kecskesajtos kifli

Vagy négy receptem van elfekvőben, amit még nem posztoltam, pedig a héten alig főztem valamit (már ami posztolható). Ez a májkrém is két napos, és arra várt, hogy értelmes képet készítsek róla.
Már kezdtem aggódni, hogy fotó nélkül fog elfogyni, de végül ma sikerült. Tegnap elfogyott a kenyér, hétvégén nem leszünk itthon, ezért úgy döntöttem, most nem sütök, hanem veszek a boltban. Vettem kiflit is, és azzal nagyon kellemes reggeli és vacsora lett belőle.
Én mondjuk a májkrémet sajttal együtt szeretem nagyon, valahogy jól kiegészítik egymást. Mindehhez jött a finom friss saláta, annak is a legjobb része, a zsengéje.

A májkrém egyébként baromi egyszerű, és klasszisokkal finomabb eredményt ad, mint bármelyik kereskedelmi forgalomban kapható májkrémnek csúfolt ipari termék, aminek jó, ha a fele máj.
zsiradékként kísérleti jelleggel kókuszzsírt használtam. Barátnőmtől hallottam róla, hogy milyen jó, mert jellegtelen, szagtalan, többször is felhasználható (nem alakul át csúnyagonosz rákkeltővé), növényi, meg úgy egyébként is. (a sültkrumpli egyébként sokkal jobb lett benne, ropogósabb, chips-szerűbb lett).
Szóval ebbe is az került. “ízetlensége” miatt a máj kellemesen domináns marad, míg ugye ha vajjal készítettem volna, a vaj jellege (pl mi olasz vajat vettünk, aminek markánssabb íze van) el tudja vinni az ízeket. Finom úgy is, de akkor nem tisztán a máj, hanem a vaj is ott van. Ráadásul nem is ehetnénk vajat, margarinnal meg mégse készíthetem.

májkrémes kifli

 

Kellett hozzá (jó nagy adag, 3 napja esszük ketten és még megvan a fele):

kb fél kiló szíves máj szív nélkül (azaz szívvel volt fél kiló, de az nem kell bele, tegyük levesbe, vagy süssük ki mellé)
1 fej vöröshagyma
5-6 levél zsenge zeller
só, bors
~3 evőkanál kókuszzsír (okait és mibenlétét lásd a kép fölött, vajjal helyettesíthető)

A májat lehártyáztam és apró darabokra szeltem. A hagymát megpucoltam, és kevés kókuszzsíron megpirítottam. Enyhén óztam, borsoztam, majd rádobtam a csirkemájat. Átforgattam, és fedő alatt hagytam párolódni-sülni. Nem kell neki sok, pár perc, figyeljünk, hogy ne süssük túl, még puha legyen, mert megkeseredhet. (gyakori hibám nekem is, hogy túlsütöm a májat, ami úgy lényegében fogyaszthatatlanná válik).
Leveszem a tűzről, belekanalazom a 2-3 evőkanál kókuszzsírt (a máj melege felolvasztja), és az apróra vágott zellert (esetleg petrezselymet). Összeturmixolom. Ilyenkor még nem baj, ha hígabb, folyósabb állagot kapunk, később ez kidermed és megkeményedik majd.
Reggelire, vacsorára, szendvicsnek, akár melegszendvicsnek is, de gondolkoztam azon, hogy pizzára teszem, vagy valamibe beletöltöm. Nem biztos, hogy megéli :)
A kecskesajt háztól van, a saláta pedig a csomagból.

Facebook Twitter

Posted under: előétel / köret

Tagged as: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>