Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Parázskrumplis spenótsaláta

A recept még az olasz időkből származik. Ott sokkal jobban hozzá lehetett jutni friss spenóthoz, mint itthon, bár javult egy ideje a helyzet, de azért még mindig úgy látom, hogy az emberek zömének a spenót az a mélyhűtött kockát jelenti, meg a spenótfőzeléket.
Tegnap a csomagban érkezett száras spenót is, amin apró, zsenge levelek tucatjai voltak, így a lehető legjobb megoldás ez a saláta volt, kár lett volna ezekért a friss, zsenge levelekért, ha hő éri őket.
Ráadásul épp vettem egy adag apró újkrumplit (parázskrumpli néven fut a zöldségesnél), mivel jön az az időszak, amikor a csomagban kapott krumpli nem fedezi a heti szükségletünket.
Azt hiszem az eredeti receptben van paradicsom (vagy alma?), itt most répa, retek és mogyoró helyett újhagyma került még bele. :)

parázskrumplis spenótsaláta

 

Kellett hozzá:

1 adag friss, zsenge spenótlevél (nem tudom súlyra mennyi, csomagból)
1 nagyobb szál répa
10-12 szem apró parázskrumpli
2 szem közepes retek (csomagból)
1 nagyobb újhagyma (csomagból)
petrezselyem, snidling (csomagból)
só, bors, olívaolaj

A parázskrumplit megmostam, megdörzsölgettem, háromba vagy négybe vágtam (mérettől függően), és kevés olívaolajba, sóba, borsba, apróra vágott petrezselyembe és snidlingbe forgatva kb 200 fokon 35-40 perc alatt megsütöttem. Utána hagytam kihűlni.
A spenótleveleket megmostam, a nagyobbakat esetleg 2-3 darabra tépkedtem, de a legtöbb falatnyi volt. Jól lecsöpögtettem a víztől.
A retket, újhagymát apró kockákra vágtam. A répát megpucoltam és lereszeltem.
Végül ezt az egészet egy tálban összeforgattam. (a krumpli csak langyos legyen, vagy kihűlt, mert a meleg nem tesz jót a spenótleveleknek. A krumpli olajossága nekünk elég volt, de esetleg még lehet rá extrán akár olívaolajat, akár egyéb, illőnek gondolt olajat önteni rá. Érdemes kicsit hagyni a hűtőben összeállni.

Friss, könnyű saláta, akár önálló ebédnek, vagy valamilyen hússal laktatóbb vacsorának.

Facebook Twitter

Posted under: előétel / köret, recept

Tagged as: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>