Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Spárgás tavaszi töltött tök

Ahogy már írtam, a héten kimarad a zöldségszállítás, így jártam zöldségesnél.
Vettem egy szép friss fiatal tököt, meg spárgát, meg paprikát a darálthús mellé, amit párom kért – mivel épp beteg, erősen fáj a torka, nehezen nyel, ezért puha, keveset rágandó étel kell neki.
Amikor megláttam a tököt, már tudtam, mit akarok, és szeretem ezeket az eseteket :)
A tök, meg úgy általában a töltött cuccok azért jók, mert kismillióféleképp lehet variálni, így nem unja meg az ember – egyszer ez van benne, másszor az, egyszer borral, egyszer paradicsomlével, ilyesmi.

tavaszi töltött tök

 

Kellett hozzá (kb 4 főre):

1 közepes tök
~400 gr darálthús (sertéscomb)
1 közepes fej vöröshagyma
4-5 szál spárga
1,5 TV paprika
negyed kaliforniai paprika
~10 dkg kecskesajt
1-2 marék reszelt sajt
fél deci fehérbor
oregano, snidling, kakukkfű, bazsalikom
só, bors

A tököt félbevágom, a magot kidobom, a húsát pedig amennyire lehet, kivájom. Lehetőleg azért maradjon húsa, de ne túl vastagon.
A vöröshagymát kevés olajon pirítani kezdem, majd beledobom az apróra felkockázott fehérpaprikát és felkarikázott megpucolt spárgát. Sózom, borsozom.
Nem sokkal később a darált húst is hozzáadtam, illetve a kikapart tökhúst. Átforgattam, majd meglocsoltam kevés fehérborral (tokaji ófurmint jelenleg) és kevés vízzel, majd hozzáadtam az apróra vágott zöldfűszereket és a kecskesajtot is.
Addig sütöttem így, míg a darált hús meg nem fehéredett, össze nem rottyant.
Ezután a mély sütőtálba tett két fél tökbe és negyed kaliforniai paprikába kanalaztam a tölteléket. Fontos, hogy mély legyen a tál, ugyanis levet fog ereszteni az egész.
kb 190 fokon háromnegyed órát sütöm fólia alatt, majd leveszem a fóliát, rászórom a reszelt sajtot. így sütöm még kb negyed órát, amíg a sajt rápirul.
A kaliforniai paprikára egyébként azért van szükség, mert a töltelék mindig több lesz, mint ami belefér az eredeti “táljába”, és a paprika jó kiegészítés.
Puha, finom, könnyű, nem is tudom mit mondjak, nagyon jót ettem belőle, kétszer is :)

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>