Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Kecskesajttal töltött kifli

Részben a vírus miatt, részben mert most valamiért nem fogy annyira, kicsit felszaporodott a kecskesajt, így ideje volt valamit kezdeni vele. Nagyon szeretjük úgy simán, kenyérre is, de most valami ételbevalós megoldást kerestem. Részben erre volt a töltött tök is, de igazából ez a kifli volt a kecskesajtpusztításra szánva.
A receptet Kisildinél találtam, és alig valamit változtatva csináltam meg.
A töltés és feltekerés még gyakorlást igényel, illetve dupla adagot készítettem, mivel a “fél tojás” résszel nem tudtam mit kezdeni (igen, tudom, hogy lehetne megoldani, de nem volt kedvem szórakozni vele, és igazából kellett is, mert a kisült kiflik majdnem fele ültő helyünkben elfogyott.
Illik mellé valami szaftos dolog azért, például friss paradicsom lenne a legjobb, így biztos, hogy paradicsomszezonban fogom újrázni. Most frissen sült csirketöpörtyűt rágcsáltam mellé, de egyébként magában is jó.

kecskesajtos kifli

 

Kellett hozzá (16 darabhoz):

A tésztába:

fél kiló liszt
1 tojás
2 dl tej
~20 gr élesztő
3 kanál étolaj
1 kis pohár tejföl
2 kiskanál só
2 teáskanál cukor
10-12 dkg margarin (vaj)

A töltelékbe:
~25 dkg kecskesajt
3 ek tejföl
2 újhagyma
só, bors

A tetejére:
tojás, szezámmag

Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatom. A margarint leszámítva összekeverem a többi hozzávalót, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, és dagasztókaros robotgéppel jól összedolgozom.
Kb egy óra kelés után (hogy a duplájára nőjön) átdolgozom, kinyújtom, megkenem az olvasztott margarinnal (én kevesebbet tettem rá, mint az írt mennyiség, vajjal talán más, de azt én ugye nem használhatok). Meghajtogatom, és fél órát még hagyom kelni.
Ekkor megint átdolgozom, kinyújtom, hajtogatom. Félbe vágom, és egyszerre az egyik felet nyújtom ki, amennyire lehet kerek formára és vékonyra.
A töltelék hozzávalóit összekeverem – amit szükséges, apróra vágok hozzá. A kinyújtott tésztát nyolc egyenlő részre vágom (félbe, majd negyedbe és azt tovább nyolcadokká). Ráhalmozom a tölteléket, és kívülről indulva feltekerem és a tepsibe raktam.
Namost nekem ügyesen szanaszét potyogott és fojt a töltelék, de megküzdöttem vele.
Igazából a 16 kiflinek kicsi egy sütőtepsi, én azért beleszuszakoltam :) Megkentem a tetejét felvert tojással, és gazdagon megszórtam szezámmaggal.
kb 200 fokos sütőben barnulásig sütöttem.
Sajna elfogyott a normális sütőpapírom, így kénytelen voltam a rosszabbikat (amire mindig ráragadt a kenyér) használni, és persze ez is ráragadt, így vagy kicsit papíros lett az alja, vagy hiányzott egy része :(
Ez persze csak apró szépséghibát okozott (ami alapból volt a béna töltelékelés-tekergetés miatt :) )
Kicsit tartottam a tésztától, de NAGYON jó lett. Igazából nem macera, és finom, és laza, és foszlós, és nyamm :) más tölteléket, vagy akár üresen is elbírja (akartam is csinálni üreset, de csak akkor jutott eszembe megint, amikor már mind betöltelékelődött :D )

Facebook Twitter

Posted under: kenyérféle

Tagged as: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>