Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Tavaszi zöldsaláta

Bár az időjárás erősen úgy csinál, mint aki elfelejti, hogy a tél után a tavasz, és nem a nyár jön, ettől még elméletileg tavasz van, és a növények még épphogy elkezdtek fejlődgetni a márciusi hósokk után.
Ennek ellenére már zsenge mindenféle (na meg fóliás) már akad.
Voltam hét elején zöldségesnél, vettem medvehagymát, mert vittem megint rendezvényre libazsíros kiflit, és tettem bele. Már lehetett kapni friss spenótot, ami ráadásul zsenge is volt, így nem tudtam neki ellenállni.
Valamint eszembe jutott, hogy ideje lenne kipróbálni a pitypangot (gyermekláncfű). Sokan azt gondolják gaz, ami valahol igaz is, de emellett ehető, nem csak a levele, hanem a virága is. Egyébiránt a rukkolát ebből nemesítették ki. (és hasonló, csak kesernyésebb az íze). A két utcával arrébb lévő hatalmas golfpályán egész mezőnyi pitypang sárgállik, és mivel jó két éve gondozatlanul áll (már a golfpálya) ezért mertem is szedni belőle.
A mángoldpalántákat pedig kellően erősnek ítéltem, hogy 1-2 levél leszedésével még nem lesz semmi baja. Így állt kb össze ez a finom, zöld saláta.
A virág sajnos itt csak dísz. A háromszín árvácska biztosan ehető, ezek a nemesített fajtákban nem vagyok biztos, ha fogyaszthatók is, csak bio forrásból.

tavaszi zöldsaláta

 

Kellett hozzá (2-3 főre):

egy kupac zsenge spenótlevél (zöldségestől)
6-7 zsenge mángold levél (saját palántáról)
egy kupac medvehagyma levél (zöldségestől)
egy kupac pitypang levél (gyűjtésből)
metélőfokhagyma-levél (csomagból)
csíra (csomagból)
manzanilla extra szűz olívaolaj

A leveleket megmosom, jól lecsöpögtetem, falatnyikra tépkedem, összekeverem, és meglocsolom manzanillával. Ennek az olajnak a füves, erőteljes íze jól illik a harsogózöld levelekhez.
grillkolbász (hentestől) és hajába főtt krumpli (csomagból) volt mellé.

grillkolbász

Facebook Twitter

Posted under: recept, saláta / savanyúság

Tagged as: , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>