Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Rakott cukkini-karfiol

Valójában rizses húsnak kéne hívni karfiollal és cukkinivel, de eredetileg rakottnak indult, csak a zöldség nem volt kevés (esetleg a hús-rizs sok).
A barna rizst most próbáltuk ki, párom kérdezte a minap az ételek kalória és egyéb tartalmát nézegetve (eljár gyúrni, és ezért fontos kérdéssé vált), hogy mi a különbség a sima és a barna rizs közt. Nos, megnéztük, az, hogy a barna rizs nincs “meghámozva” hogy fehérrizs legyen belőle, így igazából sokkal egészségesebb. És ahogy rájöttünk, finomabb is.
De nem is a rizs miatt lett rakottas, hanem mert volt még karfiol, bár úgy emlékeztem, hogy több, de mégse, így került bele a fél cukkini is. Jól sikerült, és a rakottasban egyébként az a jó, hogy akár előtte este vagy korábban össze lehet állítani, és amikorra kell, csak be kell tolni a sütőbe, hogy megsüljön.

rakott karfiol

 

Kellett hozzá (4 főre):

Maradék karfiol (egy egész egyébként nem árt)
fél cukkini
1 fej vöröshagyma
fél fehér paprika (vagy egész)
400 gr darált sertéscomb
3/4 bögre barna rizs
só, bors, olaj
3 kicsi tojás
1 pohár (325gr) tejföl
reszelt sajt

A karfiolt sós vízben roppanósra főzöm.
A barna rizst átöblítem, kétszeres vízzel felöntöm, lefedem, kb egy percet (forrásig) maximumon főzöm, majd 18-20 percet alacsony hőfokon (3as fokozat nálam). Hogy épp meddig, attől függ mikor kezd el gyöngyözni a víz. (ki kell tapasztalni, párszor roppanós maradt, vagy épp elfőtt, mire rájöttem :) ) Amikor kész, lezárom és még jó öt percig hagyom, csak akkor veszem le a fedőt (közben sem szabad levenni!) és szűröm le, ha szükséges (ha jól eltalálom a vízmennyiséget, pont felszívja az egészet.)
Közben a vöröshagymát és a paprikát felkockázom. Elkezdem pirítani előbb a hagymát, majd kicsit később a paprikát is rádobom. Sózom, borsozom, majd megy bele a darálthús is. Átforgatom fehéredésig, majd a karfiol főzővizéből kevéssel felöntöm és azzal sütöm még egy darabig. Aztán beleborítom a rizst, árforgatom, átrázogatom kicsit még, majd lezárom.
Sütőtál aljában karikázom a megpucolt cukkinit, majd rá a rizses hús, végül karfiolszeletekkel fedem le.
A tojásokat, a tejfölt és a jó nagy marék reszelt sajtot (vegyesen valami félkemény valamint kecskesajt) összekeverem, sózom, borsozom is, majd nyakonöntöm vele a sütőtálba halmozott dolgokat. 200 fokos sütőben lefedve kb egy órát sütöm, az utolsó kb 10 percet alufólia nélkül, hogy a teteje is megbarnuljon.

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>