Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Bolognai ragu

Nemolyan rég vettünk egy külön mélyhűtőt, mert egy ideje állandó probléma volt, hogy tele van. Egyrészt húst is úgy szoktam venni, hogy bő egy hónapra valót, és lefagyasztom, másrészt a szüleinktől is szokott jönni zöldség-gyümölcs fagyasztva, harmadrészt vannak ételek, amiket nagy mennyiségben jó csinálni, és lefagyasztani, hogy azokon a napokon, amikor nincs idő vagy energia, legyen mit kikapni.
A bolognai ragu épp egy olyan dolog, amit nagy (3-4x-eres) adagban lehet jól csinálni. Így ez volt az egyik, amelyit most készítettem, hogy betárazhassunk belőle.
Mondjuk igaz lett ennél is, hogy fáradtan, kimerülten jobb nem főzni, akármennyire is rajta van az emberen a kényszer, mert nem lesz olyan :) Most kicsit sótlan és kevésbé paradicsomos lett, mint szoktuk. De ezeken lehet segíteni :)
Én az “eredeti” bolognai receptet főzöm, nem a magyaros csak darálthús paradicsomos trutyiban témát. A zeller, a répa és a karamellizált cukor egészen más ízvilágot ad, mint a “szokásos” bolognai.

bolognai spagetti

 

Kellett hozzá (kb 4×2 személyre)

kb 3/4 kg darálthús
1 zeller (csomagból)
5-6 szál közepes répa (csomagból)
1 nagyobb szál gyökér (csomagból)
1 vöröshagyma (csomagból)
2-3 gerezd fokhagyma
3 ek cukor
2-3 dl alaplé
2-3 dl paradicsomlé
bazsalikom, oregano
só, bors

A cukrot szárazon karamellizálom (közepes hőfokon folyamatosan kevergetve addig hevítem, amíg folyékonnyá nem válik). Ekkor felöntöm az alaplével (lustaságból kockából szoktam csinálni). Felforralom. (Ahogy a cukorra öntöm a levet, az akár forró, akár hideg, a cukor kiszilárdul, de ahogy összeforralom, újra folyékony lesz az egész. Viszont kell folyamatosan keverni, mert letapadhat, leéghet).
Közben olajon megfonnyasztom a vöröshagymát, majd belenyomom a fokhagymát, és beleteszem a darálthúst. fehéredésig sütöm, majd sózom, borsozom, beleteszem az apróra reszelt zöldségeket (gyökér alapból nincs benne, de nem volt elég zellerem, annak pótlására került bele). Beleszórom a bazsalikomot és az oreganot is (ez már friss volt). Felöntöm a karamellizált cukros alaplével, és a paradicsomlével, majd fedő alatt alacsony hőmérsékleten szépen puhulásig főzöm. Érdemes félúton megkóstolni, elég sós és fűszeres-e.
Nem kell attól sem megijedni, ha kicsit levesebbnek tűnik, mikor elkészül, mert kicsit pihentetve hagyva felszívja a lé nagyját.
Egy adagot megettünk most, három pedig a mélyhűtőben landolt.

Facebook Twitter

Posted under: előétel / köret, recept

Tagged as: , , , , , , ,

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>