Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Rózsaszín kaszinótojás – nem csak húsvétra

Sokan temetik a Google+-t, hogy halott szolgáltatás, pedig nem az. Sok érdekes és hasznos tartalmat lehet ott találni, jóval kevesebb szemét között, mint pl Facebookon. Ott leltem rá erre a videóra is (a bejegyzés végén beillesztve is megnézhetitek), ami azonnal megmozgatta a fantáziám, és hogy nekem ilyet KELL csinálnom. Pláne, hogy itt a húsvét, és ilyenkor egyébként is _kötelező_ főtt tojást enni.
Aztán ráadásul tegnap este a kicsi lány tojást kért vacsorára, így neki is láttam az elkészítésnek. Ti, ha holnapra akartok ilyet, még nem vagytok elkésve, este kell előkészíteni, hogy aztán az éjszaka álljon, és a reggelizőasztalon tálalható legyen.

A recepttel 4 év! kihagyás után (utoljára a 23. VKF-en vettem részt) ismét csatlakozni szeretnék a Vigyázz! Kész! Főzz! mozgalomhoz. Az 55.-ig VKF házigazdája a Dublin felett az ég blog szerzője, Erika, és témája a húsvéti ételek.
rózsaszín kaszinótojásKellett hozzá (5 tojáshoz):

A festékhez:

1 közepes fej cékla (csomagból)
1 babérlevél
1 kk egész bors
1-2 szál kakukkű (csomagból)
1 gerezd fokhagyma (csomagból)
1 ek fehérborecet
3 bögre víz (~1 liter)
2 tk cukor

A céklát megpucoltam, feldaraboltam, és a többi hozzávalóval egy lábasba tettem. Bő 20 percet főztem, míg a cékla nagyjából megpuhul. Ezután ki kell teljesen hűteni (legalább valamire jó, hogy még hideg van kinn :) )

A festés

A keményre főzött tojásokra hideg vizet engedtem, majd hagytam kicsit pihenni, hogy könnyen és szépen lejöjjön a héja (erre több trükk is ismert, ki-ki a maga kedvencét alkalmazza :) )
A tojásokat egy műanyag edénybe tettem (vagy olyan, ami nem baj, ha elszíneződik, vagy olyanba, ami nem tud elszíneződni) és ráöntöttem a leszűrt festéklevet. Figyeljünk oda, hogy mindenütt lepje el a tojásokat, különben foltossá válhat. Pár óránként érdemes egyet keverni rajta, addig is a hűtőben tárolni. Attól függően mennyire erős színűre akarjuk, de minimum 10 órát (egy éjszakát) hagyjuk ázni. Nekem bő 12 órát állt.

A töltelék

1 tk mustár
4-5 tk majonéz
5-6 tk tejföl
a tojások sárgája
2 levél medvehagyma (opcionális, kihagyható vagy más zöldfűszerrel helyettesíthető, pl snidling, petrezselyem)
só, bors

Itt eltértem az eredeti recepttől, ami ecetes-cukros-vodkásan csinálta, maradtam inkább a biztonságos és megszokott módszernél.
A tojások sárgáját összetörtem, hozzáadtam a mustárt, majonézt, fűszereket, és elkezdtem összedolgozni. A tejfölt fokozatosan, kanalanként adjuk hozzá, nehogy túl híggá váljon, mert akkor szét meg kifolyik és nehezebben ehető illetve kevésbé esztétikus :) Nekem is majdnem túl lágy lett.
A sóval is óvatosan bánjunk, inkább többször adjunk hozzá sót, minthogy elsózzuk.
Majd zacskóba töltve annak sarkát kilukasztva (vagy ha van cukrászzacskónk, abba) nyomjuk szépen bele a félbevágott tojásfehérjékbe a tölteléket. (kanalazhatjuk is, de úgy kevésbé szép lesz, és ha vendégeknek is szánjuk, figyeljünk oda, hogy ne az ujjunkkal segítsük le róla a tölteléket, amit közben lenyalogatunk mindegyik után.)
A keverék így önmagában kicsit mustáros, agresszív ízű volt, de a tojásfehérjével már kellemes ízarmóniát alkotott.
Tetszett nagyon, és végre nem a hagyományos, “uncsi” főtt tojás került az asztalra :)
Saját tormával tálaltam.

Facebook Twitter

Posted under: előétel / köret, recept

Tagged as: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>