Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Rakott krumpli

A rakott krumpli is egy roppant problémás étel. No, nem az elkészítése miatt, hanem a variációk miatt – egyrészt mint a legtöbb rakott dolog, sokféleképpen variálható, hogy mi van benne az alapdolgokon kívül, másrészt van két egymással szemben álló iskola: a száraz és a szaftos rakott krumplit készítők és szeretők.
Én szaftos párti vagyok, nem is bírom a szárazat, max jó sok tejföllel. Mondjuk most kiderült, hogy párom meg a szaftos cuccokért nincs úgy oda, és a rakott krumpli náluk száraz, szóval most törhetem a fejem, a jövőben mi legyen, hogy mindkettőnk kedvében járhassak egy ilyen esetben.
Nálunk mindig is szaftos dolog volt, bár az is igaz, anyu néha túlzásokba esett a szaftosságát illetően, de inkább úgy, mint kevésbé szaftosan :)
A böjtre való tekintettel nem volt benne semmi a krumplin és tojáson kívül, de egyébként is max egy kevés (nem füstölt) szalonnával szeretem, annyi, hogy zsiradékként az szolgáljon, a kolbász vagy egyéb füstölt hústermék nekem nagyon elviszi már az ízét.
A kép nem túl jó, mert párom már kiszedte, mire eszembe jutott, hogy képet kéne csinálni, így nem bűvészkedtem már vele :)

rakott krumpli

 

Kellett hozzá (3 főre):

7 szem közepes krumpli (csomagból)
6 tojás (bár jó egyet a kislányom elcsipegetett készítés közben)
1 pohár tejföl (330 gr)
~7-8 dkg sajt
kevés tej, só, bors, olívaolaj

A krumplit héjában megfőzöm. A tojást keményre főzöm.
Megpucolom és felkarikázom mindkettőt, és margarinnal kikent sütőtálba rétegzem: krumpli, tojás, krumpi, tojás, krumpli.
A tejfölt, kb egy evőkanál olívaolajat, kevés tejet, apróra reszelt sajtot a sóval, borssal jól összekeverem és ráöntöm a krumplira.
A tetejére is reszelek még kevés sajtot, majd ~190 fokos sütőben fél órát alufólia alatt, majd ~15 percet fólia nélkül sütöm. (lényegében pirulásig).

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>