Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Lencsepörkölt

A héten el kellett menni a zöldségeshez, mert a kislányom banánt szeretett volna. Kérdeztem párom, hozzak-e még valamit, és azt mondta, lencsét.
Ma reggel végre nem felejtettem el beáztatni, így eldöntetett, hogy ma lencse lesz. De nem akartam megint főzeléket főzni (újévkor az készült), ezért nézegettem recepteket.
A bolgár lencsefőzelék pl lényegében lecsós lencse volt, és megláttam egy lencsepörkölt címet is. A receptet már nem néztem meg, de már tudtam, hogy mit akarok.
Hála Istennek volt még egy utolsó zacskó csípős pörköltalap (darabolt paradicsom és paprika) a mélyhűtőben.

lencsepörkölt

 

Kellett hozzá (2-3 főre):

kb 25 dkg lencse
1 vöröshagyma
1 csomag csípős pörköltalap (saját termés, paradicsom, paprika darabolva mélyhűtőben)
3 közepes szem krumpli
1 kk csilikrém
só, bors, pirospaprika, olaj

A lencsét reggel beáztattam (kb 9 órát ázott). a vöröshagymát felkockáztam, olajon megfonnyasztottam, sót, borsot, pirospaprikát szórtam rá, átkevertem, majd hozzáadtam a pörköltalapnak eltett paradicsomot és paprikát, a csiliszószt, illetve kevés vizet. Fedő alatt 6-7 percet hagytam alacsony-közepes hőfokon rotyogni.
Ekkor beleborítottam a lecsöpögtetett lencsét, és a megpucolt, felkockázott krumplit. 1-2 percet átkevertem így, tettem még rá sót és borsot, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy épp ellepje.
Ezután nagyjából fél órát főztem, amíg meg nem puhult. (közben még érdemes kóstolni, hogy elég-e bele a só-bors-csípős).
“Főzhetsz még” minősítést kapott :)

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>