Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Borscs

A cékla az én “ádáz ellenségem”. Én ugye nem szeretem, és az eddigi nem céklasaláta próbálkozásaim rendre kudarcba (“ne főzz többet ilyet” minősítés) fulladtak.
Ez a mostani sem lett sokkal jobb, de már “határeset”, “a főzhetsz még, de ne túl sűrűn” minősítést kaptam.
A borscs egyébként talán nem kell bemutatni, klasszikus orosz étel, és lehet, hogy nem a legjobb az én levesemet így nevezni, mert se káposzta, se marha nem volt benne, de hát borscs recept ihlette :)
Előre szólok, hogy vegetáriánus, húst csak annyit látott, amit a húsleveskocka (ennyi “csalás” van párom böjtjében, húsleveskocka használható főzéshez.)

borscs

 

Kellett hozzá (3-4 személyre):

4-5 közepes cékla
2-3 szál közepes répa
1 kisebb szál pasztinák (vagy petrezselyemgyökér)
1 fej vöröshagyma
2 ek paradicsomlé
1 ek fehérborecet
4 ek olívaolaj
1 kk csilikrém
só, bors, babérlevél

A zöldségeket megpucoltam és apró gyufaszálakra (zsülienre) vágtam, a céklát elkülöntettem a répától és pasztináktól. A hagymát felkockáztam.
Feltettem a húsleveskockát főni kb másfél-két liter vízben, babérlevelet adtam hozzá és borsot (eredeti receptben marhalábszár meg lábszárcsontból főznek hozzá levet).
2 evőkanál felforróstott olajra (fedhető serpenyőben) dobom a céklát. Ha nem felejtettem volna el, kellett volna rá szórni egy evőkanál cukrot és kicsit megkaramellizálni, de így én mindjárt a paradicsomlevet és az fehérborecetet (citromlé helyett) kanalaztam rá, sóztam picit (csak óvatosan) meg borsoztam, és fedő alatt alacsony hőfokon puhára pároltam. Időnként megkevertem.
Egy másik (fedős) serpenyőben a másik 2 evőkanál olajon megfonnyasztottam a hagymát, rádobtam a répát és a pasztinákot, pici vizet adtam hozzá, és ezt is puhára pároltam fedő alatt.
Amikor mind kész volt (a lé, a cékla, a répa) összeborítottam egy edénybe, még rotyogtattam rajta kicsit. Ekkor tettem bele a csilikrémet párom javaslatára (a csili előtti kóstoláskor még “ne főzz ilyet többet” volt a minősítés). Ez, illetve hogy tejföllel és kenyérrel fogyasztotta, úgy tűnik javított kicsit a képen :)

Facebook Twitter

Posted under: leves, recept

Tagged as: , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>