Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Gödi konyhakert program

Idén is megrendezésre kerül a Jobbik és a Virágzó Dunakanyar Kertészet szervezésében a Gödi Konyhakert program, Konyhakert szépségversennyel egybekötve. (Senkit ne zavarjon meg, hogy a Jobbik szervezi, semmilyen politikai felhangja nincs az akciónak.)
A tavalyi, első alkalmon én is részt vettem, és az én aprócska kertem kapta a második helyet a szépségversenyben, szóval igazán büszke voltam magamra. Na meg a kertemre.
Hogy mit adott nekem ez a lehetőség?

paradicsomok
Az ingyen magokból kikelt 14 paradicsomtőről több mint 20 kiló paradicsomot szedtünk le – jutott a mélyhűtőbe és zöldparadicsom savanyúságnak is, bő két hónapon keresztül látott el bőségesen paradicsommal minket.
A paprika mennyiségét nem tudom, de az is volt mindig bőségesen.
Zellerzöldre sem volt gondunk, habár a gumók nem nőttek túl nagyra (az ősszel felszedett gumók összesen egy kilót nyomtak, míg a róluk leszedett zöld másfél kilót, úgy, hogy folyamatosan szedegettem a nyár folyamán a zöldet)
Majdnem minden héten tudtam valamilyen mángoldosat főzni a hat tő mángoldnak hála, késő ősszel pedig a mélyhűtőbe is sikerült kb két kilót betenni.
A zöldborsóból kétszer főztem levest, igaz közben folyamatosan “kopott” a “minőségellenőrzésnek” hála. Főzni nem tudtam sokat belőle, de évek óta nem ettem annyi nyers zöldborsót, mint tavaly (amit egyébként hihetetlenül szeretek)
A retek nem nőtt túl nagyra, de a tavasszal igazán jól esett a friss zöldség.

Nagyjából 12 négyzetméteren gazdálkodtam mindezt. Nem volt nagy, mégis kis törődéssel és odafigyeléssel gazdagon megajándékozott minket, és azt az időt, amit a gondozására kellett fordítani, igazán élveztem, hiszen a jó levegőn lehettem.
Látni a növények fejlődését, ahogy apró magból és hajtásból terebélyes növénnyé fejlődik és szinte ontja magából a termést, nos, az igazi csoda, és megfizethetetlen.

Szóval mindenkit arra buzdítok, hogy ha teheti, mindegy milyen pici kertje van (akár erkélyen is!!!), nevelgessen magának zöldséget.
Elmondhatatlanul másabb és finomabb, mint amit a szupermarketekben kaptok.
Idén is fogok kertészkedni, ez már biztos :)

(ha pedig nincs rá lehetősége, próbáljon meg csatlakozni egy zöldségközösséghez. Akit érdekel a téma, keressen meg nyugodtan, és segítek)

 

Facebook Twitter

Posted under: általános

Tagged as: , , , , , , ,

4 comments

 • 12 négyzetméteren ez szép teljesítmény. Bár én ennél jóval nagyobb helyet használok, tavaly kb. 200 kiló paradicsom minimum volt.

  Még most is annyi sürítmény van, hogy nem győzzük elhasználni nyári, hiszen hamarosan újabb szezon jön :) A savanyúságról nem is beszélve, rengeteg van még abból is.

  A 2. helyezetthez gratulálok! :)

  Üdv.: Arni

  • kisvirag on 2013.03.01 at 19:57 said:

   Reply

   köszi:)

   hát elég komoly tervezést igényelt, mert ez ráadásul három darabban van, hogy hogyan tegyem a növényeket úgy, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki.
   idén jobban gondban leszek, hogy ne ugyanazt tegyem ugyanoda, de jól ki legyen használva (és az árnyékosabb részekre olyan kerüljön, ami azt jól viseli :) )

 • A termés mennyisége a kiültetéstől függ. Sokan nem merik megtenni, amit én szoktam, mert egyszerűen sajnálják a szép palántát.

  Le kell törni (nem vágni!) az alsó ágait, sőt, minél többet, csak pár levelet meghagyni, hogy tudjon fotoszintetizálni, és a lehető legmélyebbre a földbe rakni. Mivel le vannak törve az ágak, így a csupasz, hosszú szárat jó mélyre le lehet rakni, valóban.

  Ha ezt megteszed, akkor kiültetés után a gyökere kezd fejlődni, ami kulcsfontosságú, hogy szívósabb legyen az időjárással szemben. No meg a végső cél elérése érdekében, ami a bő termés hozam.

  Ilyenkor 1-2-3 esetleg 4 hétig lehet, hogy nem látsz sok változást, ugyanis a gyökerei fejlődnek, de pont ez a lényeg. Utána hirtelen megindul a fejlődése, mert kialakul egy olyan kiterjedt gyökérzet, ami kb. 2-4 palántának megfelelő termést hoz, meg a fejlődés is ilyen léptékű.

  Ha nem mered, akkor max próbáld ki 1-2 palántával :)

  Magyarázat: a paradicsom szára olyan, hogy amikor hajtás indul, az bármikor kialakulhat rendes ággá, levéllé, ugyanakkor gyökérré is. Bár honnan tud gyökeret hajtani, ugyanis a hajtás előtt “dönti” el, hogy az levél, vagy gyökér lesz. Értelemszerűen a föld alatt gyökér alakul ki, felette levél.

  Továbbá az is megfigyelhető, ahol letöröd, annak tövében / mellete új hajtás fog kialakulni, ha ez a föld alatt van, akkor gyökér formájában.

  A kulcsszó a mély árok, amennyire csak lehet. Nincs kompromisszum, minél mélyebbre. Én nem ritkán 30-50 cm mélyre is lerakom, és csak a teteje lóg ki, pár levéllel. Fontos viszont, hogy levelet ne rakjunk a föld alá, tehát miután letördeltük, a legalsó levél mindig a föld felett legyen.

  Ez persze nálam úgy néz ki, hogy nincs is legalsó levél, hiszen csak annyit hagyok meg, 2 ág, nincs alsó, felső, ennyi van :) Család rá se mer nézni, amikor tördelem, csonkítom a palántát, de ez a “rossz érzés” szedéskor kárpótolja őket :)

  Arni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>