Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Szárazbabfőzelék

Legelőször is, a babfőzelék nem túl fotogén étel, szóval a kép olyan, amilyen :) pedig küzdöttem vele egy sort.
Aztán, a bab megint az, amit én nem eszem meg, de szívesen megfőzöm páromnak. Volt még itthon egy adag szárazbab, és szombat este megakadt rajta a szemem. Az ember is azt mondta, hogy okés, így lett egyrészt böjti bableves (hamarosan) és szárazbabfőzelék. Előbbit itthon lehet kellemesen fogyasztani, utóbbit meg el tudta vinni munkahelyre (magában, kenyérrel, jellemzően így kéri a főzelékeket, nem kell rá feltét).
Én nem vagyok nagy főzelékes, a borsón meg a spenóton túl nemigen szeretem meg eszem, ezért a főzelékreceptekért (hogy olyan klasszikus íze legyen, ahogy ő megszokta) Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek című nagyszerű művét szoktam elővenni.
Csak ajánlani tudom egyébként a könyv beszerzését, főleg kezdő főzőcskézőknek. Mindenkinek azt szoktam mondani, hogy aki ennek a könyvnek a segítségével sem tud ehető ételt főzni, az tényleg ne menjen a konyha közelébe (a legalapabb dolgoktól kezde írja le és mutatja be a konyha kellékeit, főzési technikákat, praktikákat).

szárazbabfőzelék

 

Kellett hozzá (2 adaghoz):

kb 250 gr szárazbab (erős tipp,nem tudom mennyi volt)
1 kisebb vöröshagyma
2 ek olaj
2 ek liszt
só, bors

Mivel vacsorára készítettem, ezért reggel áztattam be a babot, ha ebédre szeretnénk, még este lefekvéskor tegyük be ázni őket. Feltettem a babot az ázólében főni (kicsit több legyen a víz, mint amit ellepi) és sóztam.
Amikor megpuhult, készítettem rá hagymás barna rántást:
a vöröshagymát apró kockákra vágtam, elkezdtem pirítani az olajon, majd a lisztet hozzákevertem, és hagytam kicsit pirulni. Ekkor kanalaztam rá a bab levéből és csomómentesre elkevertem (levéve a tűzről.)
Ezt belekevertem a főzelékbe, megkóstoltattam kell-e még fűszerezni, még rottyantottam egyet rajta és kész is volt.

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>