Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Böjt

Idén február 13-án kezdődött a böjti időszak, ami Húsvétig, azaz március 31-ig tart. Igaz már másfél hete tart, de még mindig nem késő belevágni.
Idén van a második év, hogy a férjem megtartja. Általában az emberek ebből csak annyit látnak, hogy akik böjtölnek nem esznek húst, de ez inkább csak a külső megnyilvánulása. Van ennek is funkciója, a tavaszi megtisztulásra fizikálisan is szükség van, de a böjt lelki szempontból is fontos.
Erről, illetve hogy milyen előnyei vannak, beszéljen inkább ő:
csírasalátaA vallási böjt célja elsősorban az, hogy az ember felismerje azokat a dolgokat, amelyek elrabolják az idejét Istentől és a családjától. A böjti időszak remek lehetőség ezektől megszabadulni, hogy a tavaszt már egy megtisztított testtel és elmével kezdje. Ennek megfelelően, bár leginkább a húsevés tilalmához köti mindenki ezt az időszakot, nem célszerű, ha csak arra korlátozódik.
Nagyjából 3 évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, hogy vallási okból (lásd Máté 4, 1-11) elkezdem betartani a böjti előírásokat. Akkor még amolyan ligthos módban sikerült, csökkentett húsevéssel, józanabb élettel. Nem vagyok nagy húsevő, de heti 3-5 alkalommal nekem is szükségem van valami állati eredetűre.
Tavaly már sikerült 40 napra teljesen kizárni a húsevést, illetve több egyéb dolgot is felvettem a tiltott listámra (csökkentett alkohol fogyasztás, kevesebb internetezés).
Húsvét után tartottam egy önértékelést és azt tapasztaltam, hogy rengeteg pozitív változás történt az életemben. Mogyoró és nyír allergiám van, ami pont ezen időszak alatt szokott virágozni, és jellemzően ilyenkor kalciumon és szemcseppen élek; az allergiagyógyszerek már nem hatottak tavalyelőtt sem.
Tavaly nagyon minimálisan jelentkezett az allergiám, szinte tünetmentes voltam. Sokkal kitartóbbá váltam, illetve mivel lemondtam a legnagyobb időrablókról, hirtelen sokkal többet tudtam azzal foglalkozni ami igazán fontos. Az extra időt beosztva átszerveztem az életem, és így egyrészt többet tudok a gyerekkel foglalkozni, másrészt pedig minden nap tudok Igét olvasni. Most már nem egy hónap alatt fogy el egy tálca sör, hanem csak 4-5 dobozt veszek, és az is 2 hónapig kitart.
A pozitív tapasztalatok miatt nem volt kérdéses, hogy ezentúl megtartom én is ezt a hagyományt. Idén a húsmentesség mellé a teljes alkoholmentességet vettem fel, továbbá ezen időszak alatt nem játszom számítógépes játékkal, illetve visszataláltam a konditerembe is. Korlátozottan szerepel még 2 tétel a listámon: naponta csak 1 kávét iszom, illetve megpróbálok betartani minden közlekedési szabályt (beleértve az értelmetlen helyen lévő 30-as táblákat is).
Mire számítson ezen időszak alatt az ember? Véleményem szerint az egyhetes diéta/böjt teljesen értelmetlen, ugyanis ha először kezdi, akkor az első 5-10 nap közötti időszak a legnehezebb. Akkor a legfinomabb a szalámi és a sonka illata. Ha azon túl van, akkor már elkezdi egyszerűen nem érdekelni a hús. Fontos, hogy a megfelelő fehérje utánpótlás biztosítva legyen pl.: tej/tojás/sajt formájában, különösen azoknál akik sportolnak valamit.
Ha egy szinttel tovább szeretnél lépni, és a megnövekedett önfegyelmedet felhasználva jobb emberré válni, akkor a böjti időszak előtt önvizsgálatot kell tartani. Gondolkozz el azon, mi az ami leginkább elrabolja az idődet. Mi az a szokás ami rosszabbá tesz? Lehet ez a Fészbuk, a BF/CoD/DOTA (számítógépes játékok), a sörözés a haverokkal, a rengeteg nasi/kevés mozgás ami kövérré tesz, stb. Javaslom kérdezd meg a szeretteidet is, elvégre ők jobban észre tudják venni rajtad azt, ami leginkább lehúz. Válasz ki ezek közül egyet, max. kettőt és tűzz ki egy konkrét célt. Ha úgy gondolod nem tudod teljesen kizárni az életedből (mint én a kávét), válassz valami jelentős lemondással járó és mérhető értéket hozzá pl.: naponta max. 1 órát netezel/játszol, naponta max. 1 sört iszol, naponta 1 órát futsz/sétálsz. Fontos, hogy ezt mérd is! Ha leülsz játszani tedd a monitor mellé az órát, állíts be figyelmeztetést, ha elmész buliba a haverokkal az első sör után merd azt mondani, hogy nem kérsz többet. Pár alkalom után a barátaid megszokják, és elfogadják a döntésed. Ha meg nem, akkor nem abban a társaságban vagy, ahol lenned kéne. Amennyiben egy nap nem tudod betartani a szabályt büntetésként jó megoldás, pl.: ha másnap nem netezel. Fontos, hogy ha megszeged a magadnak kitűzött célt, akkor konzekvensen mindig büntesd meg magad, és ne gyűjthető dologként tekints rá, hanem fix szabályként pl.: attól hogy 5 napig nem sörözöl, szombaton nem lesz 5 kredited, hanem ugyan úgy csak 1!
Ha valamiben 40 napig kitartasz, az beépül az életedbe, és egy jó alapot fog képezni arra, hogy jobb emberré válj. Ne vállald túl magad, de természetesen senki sem szeretné, hogy az élete gyenge alapon álljon, ennek megfelelően válassz egy olyan célt ami már érezhető, de teljesíthető lemondással jár.
Kapcsolódó igeszakasz:
Akkor a Lélek elvezette Jézust a pusztába, hogy megkísértse az ördög. Miután negyven nap és negyven éjjel böjtölt, végül megéhezett. Odajött hozzá a kísértő és ezt mondta neki: „Ha Isten Fia vagy, mond, hogy ezek a kövek legyenek kenyérré.” De Ő ezt válaszolta: „Írva van: ’Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely az Isten szájából származik.’” (Máté evangéliuma, 4)
Facebook Twitter

Posted under: általános

Tagged as:

2 comments

  • Nekem egyszer valaki azt mondta, hogy a böjt nem is igazán a húsmentes étkezésről szól, hanem ahogy Zoli is csinálja, azokkal a dolgokkal felhagyni, amik fontosak az embernek, ezáltal is lélekben megerősödve. Én ugyan nem böjtölök (illetve egész évre nézve kerestem magamnak olyan tevékenységet, amit minden nap egy adott időszakban szüneteltetek), de számomra a 40 napos kávé, internet (számítógépes játék, facebook, twitter) megvonás lenne az igazi önmegtartóztatás.

    Sok sikert, kitartást és gratula az eddigi szép eredményhez!

  • Mondjuk amikor kerestem, sehol nem találtam leírva, hogy húsmentesen kötelező étkezni. Inkább visszafogottan. Nagyon szimpatikus, ahogy csinálod a böjtöt, végül is erről kéne szóljon, azt hiszem, nem csak látszat dolgokról…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>