Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Fahéjas-almás gombóc

Tegnap attól tartva, hogy nem fog ízleni a céklás-csicsókanudli, begyúrtam egy adag rendes gombóctésztát is krumpliból (mivel nem volt több csicsóka). Az almából még pucolás közben sem tudtam pontosan, mit csináljak, almalekvárszerűen süssem meg feltétnek, és a tésztából nudli legyen, vagy kis gombócokat csináljak. Végül úgy döntöttem, kis fahéjjal és cukorral megszórva rendes gombócot készítek. Erre tegnap végül nem volt szükség, de nem is baj, mivel ma már csak annyit kellett csinálni, hogy kinyújtani és megtölteni a gombócokat, meg megfőzni, ami kb 20-25 perc alatt megvolt, többre nem is nagyon futotta volna, mivel egész nap odavoltam :)

Almás fahéjas gombóc

 

Kellett hozzá (kb 20 gombóc)

400 gr krumpli (csomagból)
1 tojás
kb 400 gr liszt
~5-6 dkg margarin

4-5 szem kisebb alma (anyósomtól)
2 teáskanál fahéj
1 ek cukor
zsemlemorzsa
dióolaj

A krumplit héjában megfőztem, megpucoltam, összetörtem, és a liszttel, tojással, margarinnal, csipet sóval jól formálható, nyújtható tésztát gyúrtam.
Az almát megpucoltam, apróra kockáztam, meghintettem a fahéjjal és cukorral (hozzávetőleges mennyiségek). Szerintem jót tett neki, hogy állt egy napot, szóval akár előre bekeverhetjük.
A tésztát kinyújtottam, négyzeteket vágtam belőle, a közepére halmoztam az almából, felhajtottam a széleit, összecsipkedtem és gombócformára igazítottam.
Míg ezt elbögyörgéltem, felforrt a sós víz, amiben néhány perc alatt (míg feljön a tetejére) megfőtt a gombóc. Dióolajon zsemlemorzsát pirítottam és abba forgattam őket. Porcukorral meghintve vagy akár lekvárral, de úgy magában is fogyasztható. 
A most használt alma elég semleges ízű volt, inkább a fahéj érződött, más fajtával valószínűleg máshogy adja.

Facebook Twitter

Posted under: desszert, recept

Tagged as: , , , , , ,

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>