Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Céklás csicsókanudli fokhagymamártással

“Örök” probléma/dilemma, hogy mi legyen a céklával. Én alapvetően nem szeretem, volt pár próbálkozásom, ami után párom legközelebb azt mondta, céklasaláta legyen belőle inkább, de most nem is volt annyi, meg bőven van más savanyúság.
Elgondolkoztatott a csicsóka is, mit lehet csinálni vele, ami más, mint amit eddig csináltam.
Aztán már nem is tudom hol, megláttam egy olyat, hogy “céklás krumplinudli”. Mindjárt megtetszett az ötlet, mondom kikísérletezem apán, ő úgyis nyitott, legföljebb azt mondja, többet ilyet ne csinálj. Meg bíztam benne, hátha nekem is ízleni fog. (de azért készültem mellé sima krumplinudlival, ha mégse, de azt végül nem kellett kifőzni, holnap fahéjas-almás gombóc lesz belőle).
Eredetileg sajtmártást terveztem mellé, de végül nem voltunk vásárolni, így nem lett hozzá tejszín. Fokhagyma viszont van sok, ezért B tervként fokhagymamártás készült.
Egyébként arra számítottam, hogy sokkal dominánsabb lesz a céklaíz, vagy a csicsóka, de valójában nem sokban különbözik a klasszik nudli ízétől, így én is jóízűen ettem belőle (bár a vajat most rendesen bűnhődöm). Inkább csak a színében jelentkezik a céklaság.

Céklás csicsókanudli

Kellett hozzá:
A céklás csicsókanudlihoz (kb 5-6 személy)

400 gr csicsóka (pucoltan)
2 nagyobb szem cékla
1 tojás
vaj (5-8 gr)
liszt (~7-800 gr)

Meg akartam mérni a céklát, hogy mennyi, de végül elfelejtettem, mint ahogy most a vaj és a liszt is abszolút érzésre ment, ezért elnézéseteket kérem, de mögé írtam a saccolt mennyiséget. A csicsóka helyettesíthető sima krumplival. A leírt mennyiség fele mélyhűtőbe került, másik feléből ketten ettünk és párom holnap tud vinni ebédre is.
A céklát bő 75 perc alatt megsütöttem a sütőben héjában.
A csicsókát megpucoltam és apróra vágva vízben puhára főztem.
A céklát beledaraboltam a csicsóka mellé és botturmixxal “összetörtem”. Beleütöttem a tojást, megsóztam, belemorzsoltam a vajat, majd elkezdtem hozzá adagolni a lisztet (egyébként kenyérliszt BL-80 volt, mivel elfogyott a simalisztem). Nem túl kemény, nem túl puha, jól formálható tésztává kell gyúrni. Amíg az ember összegyúrja és kinudlizza, felforr hozzá a víz.
Előbb nagy nudlikat formáztam, és abból vágtam kicsiket és úgy sodortam, de más módszer is működik, kinek mi válik be :) (meg akár gombócalakra is lehet csinálni).
A forró vízben kb 5-7 perc alatt, amíg fel nem jön a víz tetejére, készre főzöm.
Kevés olívaolajjal meglocsoltam amikor kivettem a vízből, hogy ne tapadjon össze.

A fokhagymamártáshoz

3 fej fokhagyma
1 pohár tejföl
1 teáskanál mustár
1 teáskanál majonéz
só, bors, kapor
1 ek olaj

A fokhagymákat gerezdjeire szedem, de nem pucolom meg. Kis fém tálban egy kanál olívaolajba forgatva kb 15 perc alatt, 200 fokon megsütöm. Az idő gerezdmérettől függ, figyeljünk, hogy ne piruljon meg, még puha maradjon a fokhagyma.
A kicsit hűlni hagyott gerezdeket megpucolom, hozzáteszem a többi hozzávalót. Most nem volt időm és türelmem, így botmixerrel kevertem el, amikor jobban van lehetőségem viszont a mozsárban szoktam először simán a fokhagymát összetörni majd úgy elkeverni a többivel.
Amíg a többi dolog elkészül, a hűtőben pihentetem.
A kapor elhagyható, vagy más zöldfűszerrel kombinálható, esetleg felcserélhető. Jó, ha pár órát tud állni a hűtőben, jobban kijön a fokhagyma íze 

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , , , , , , , ,

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>