Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Libazsíros kifli

Tavaly tavasszal volt ez nagy sláger, akkor medvehagymával dúsítva. (az eredeti recept Doctor Peppertől származik)  Most a World Information Architecture Day (WIAD) budapesti rendezvényére (ami emelett a februári UX meetup volt) vállaltam, hogy sütök ellátmányként. (emellett elő is adtam, ha érdekel valakit).
Azért jó, mert alapvetően egyszerű, jól variálható, önmagában is, de kenegetősökkel (ilyenekkel és olyanokkal) is jól fogyasztható.
Majdnem nem lett egyébként belőle semmi, mivel benézve a fiókba, nem találtam több élesztőt. Meg benn a pakolóban sem. De aztán a táskámban (hosszú sztori, miért ott) találtam még egyet, megmenekültünk! :)

libazsíros kifli

Kellett hozzá (kb 100db):

1,2 kg liszt
6 dl tej
250 gr libazsír
2 kk cukor
4 kk só
1 cs szárított élesztő

A hozzávalókat jól összedolgozom, kb 2 órát kelni hagyom.
Amikor megkelt, kb 12 kisebb gombócra szedem, azt amennyire lehet körré nyújtom. Azt félbe, majd negyedbe vágom, a negyedeket pedig háromfelé. A vastagabb vége felől elkezdem feltekerni, így lesz belőle kifliforma. (az enyémek kb 2-3 falat nagyok. lehet nagyobbra is hagyni, ha úgy szeretnénk)
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem.
Felvert tojással megkenem a tetejét, majd előremelegített 200 fokos sütőben kb 20 percig sütöm. Lényegében addig, míg kellemes aranybarna nem lesz a teteje.
A tésztába tehetünk mindenféle friss zöldfűszert (medvehagyma, bazsalikom, petrezselyem, snidling és ami eszünkbe jut.).

Facebook Twitter

Posted under: kenyérféle

Tagged as: , , , , ,

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>