Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Paradicsomleves durumcsipedettel

A paradicsomleves gyerekkorom “kedvence” volt. Egyébként tényleg, mármint szerettem, és egy időben tényleg állítottam, hogy a kedvencem, csak amikor éppen az volt, akkor “most mégsem kérek”.
Azt is tudni kell, hogy sok más gyerekkel ellentétben én nem betűtésztával, hanem csipedettel, és édesen szeretem a paradicsomlevest.Korábban – legtöbbször sűrítményből készült, esetleg ha nagymamámtól jutott paradicsomlé (a kertjében lényegében vadon nő – nem igényel újravetést –  a koktélparadicsom méretű kisparadicsom, amit vödörszámra hord a családhoz frissen, meg főz be belőle tizensok litereket).
Erős fejtörést okozott egyébként, hogy hogyan lehet levest szépen fotózni, de talán tűrhetően oldottam meg a problémát :)

Kellett hozzá:

1 liter házi paradicsomlé
kb fél liter víz
1 kanál durumliszt a levesbe
kevés olaj
3-4 ek cukor
csipet só

a csipedetthez:
durumliszt
víz, só

Az olajon a lisztet világosra pirítom, majd felöntöm a paradicsomlével, és vizet is adok hozzá. (ez nem feltétlen szükséges, de “szaporítja”.) csipet sóval, cukorral ízesítem, és közepes hőmérsékleten hagyom felforrni.

Amíg a leves felforr, a lisztet összekeverem a vízzel – nem tudok arányokat, mennyiségeket, egy mélytányérba szoktam púpozni egy adag lisztet, és ahhoz  engedek vizet – eleinte keveset, és ahogy látom milyen az állag, igény szerint még többet. Nem túl kemény, de nem is folyós tésztát gyúrok, amit meg lehet fogni és csipkedni.

Amikor felforrt a leves, hagyom pár percig, majd belecsipkedem a durumtésztát. Innentől bő 5 perc és kész(csipedett méretétől függően, én nagyobbacskára hagyom, bár nézőpont kérdése :) ). Érdemes azért 3-4 perc után megkóstolni a tésztát, mennyire van megfőve.

Ha nincs durumliszt, simalisztből is készülhet, csak akkor tojást is adjunk hozzá (előbb a tojást, és ha úgy még túl kemény, kis vizet). A lusták pedig főzhetik betűtésztával (vagy egyéb levestésztával)

 

 

Facebook Twitter

Posted under: leves, recept

Tagged as: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>