Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Kenyér

Valamikor 2007-ben sütöttem meg az első kenyeremet, akkor söpört végig a “gasztroblogszférán” a DNK azaz a Dagasztás Nélküli Kenyér receptje. Az első verziót még 12 óráig kellett keleszteni, ezért csak párszor próbáltam, de utána nem sokkal megjelent a másfél órás verzió is. Akkor kezdtem el rendszeresen kenyeret sütni. Azóta kisebb-nagyobb szünetekkel ugyan, de magam sütöm. Az idők folyamán sokat változott, finomodott a recept, legutóbb épp alig egy-két hónapja, amikor a grahamlisztet teljes kiőrlésű rozslisztre cseréltem benne. A recept végén fogok csinálni egy számítást is, hogy mennyibe kerül így a kenyér, így mindenki eldöntheti magában, megéri-e. Én azt gondolom, mindenképp megéri: Tudom, mi van benne, 3-4 napig is eláll(na), akármikor meg tudom sütni, nincs gond a hosszú hétvégéken sem a friss kenyérrel, sőt, semmikor sincs vele :) Ja, és persze finom! (a bolti kenyér meg, ha nem ugyanott ugyanattól a péktől valót veszed, lutri, hogy épp milyen lesz.)

kenyér

Kell hozzá:

200 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
200 gr durumliszt
400 gr BL-80as kenyérliszt
3 tk só
1 cs szárított élesztő (7gr)
5 dl víz
1 dl tej (elhagyható)
1 ek akácméz

A száraz hozzávalókat (lisztek, só, élesztő) összekeverem, a tejet és a vizet langyosra melegítem, belekeverem a mézet, majd így öntöm bele a szárazba. Összekeverem. Nem kell dagasztani, csak annyira kell eldolgozni, hogy szép egyenletes legyen.
Érdemes kitapasztalni a pontos víz-liszt arányt, hogy milyen keménységű tésztával milyen lesz a kenyér, ki hogyan szereti jobban.
Minimum másfél órát, de inkább 2-3-at érdemes letakarva kelni hagyni.
Ezután bemelegítjük a sütőt 250 fokra, alulra tegyünk egy edényben vizet. Sütőpapírral bélelt tepsire négy kis cipót szoktam formálni (több sarka van és így hamarabb megsül). 22-23 perc alatt sül meg nagyjából.

Természetesen lehet készíteni sima finomlisztből, vagy más arányokkal is, kísérletezés kérdése, nekünk ez a keverék vált be. A kenyérlisztet mindenképp ajánlom, finomab és elálóbb lesz tőle. Ugyanígy a liszt sem mindegy, milyen fajta: a jelenleg a boltok polcán kapható lisztek közül én a Nagyi titka liszteket ajánlom, ár/érték arányban ezek a legjobbak. (részben Magyar Konyha teszt, részben saját tapasztalatok alapján mondom ezt).
Durumliszthez és rozsliszthez jó áron már problémásabb hozzájutni, én a bio-csillag.hu webshopból rendelek (Első Pesti durum simaliszt, bio rozsliszt teljes kiőrlésű). A lisztekről egyébként már írtam.

és akkor a számítás:

kenyérliszt: 109 Ft (273 Ft kilója)
rozsliszt: 60 Ft (300 Ft kilója)
durumliszt: 60 Ft (298 Ft kilója)
élesztő: 80 Ft
tej: kb 30 Ft (300 Ft körül literje, Mizot veszünk, ez egyébként elhagyható is akár)
méz: kb 45 Ft (1 üveg 1600 Ft)
víz, só: 1 Ft (csak hogy ne ingyennek számoljuk :) )
sütő áramfelvétele: kb 50 Ft (kb 2 kW)

(nem tudom pontosan, mennyibe kerül jelenleg egy kilowattóra áram, 25 Ft-al számoltam)

Azaz egy adag, amiből másfél kiló kenyér lesz 435 Ft-ba kerül, tehát 290 Ft kilója a kenyérnek.
Bevallom, nem tudom, mennyi most a boltban egy kiló kenyér. De amikor összehasonlítjuk, ne felejtsük el, hogy ebben rozs és durumliszt is van, nem csak sima liszt, és tuti nincs benne semmilyen állagjavító, tartósító vagy egyéb dologra való E. (ha simán BL-55ös liszttel csináljuk, akkor csak 228 Ft kilója, ha 170 Ft-os lisztből készül)

Egyetlen dolgot nem számoltam bele: a munkadíjat. Nagyjából 15 perc munka van vele, de elég nehéz beárazni, hogy a házimunkának minősülő, és számomra egyébként élvezetet jelentő tevékenység mennyibe is kerül. És ha belegondolunk, a kenyér megvásárlására is elköltünk majdnem ennyi időt (elmenni a boltba, kivárni a sort, fizetni és hazamenni), még akkor is, ha közben mást is vásárolunk :)

 

 

Facebook Twitter

Posted under: kenyérféle

Tagged as: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>