Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Csíráztatás

retekcsíra

88 órás retekcsíra

A csíra csodálatos vitamin és ásványianyag forrás, fajtától függően más-más, de mindenképpen pozitív élettani hatása van, egész évben készíthető, és a téli időszakban az egyik legjobb vitaminforrás.

Jó eséllyel valamilyen konferencián vagy étteremben találkozhattam először a csírával, elsősorban mint díszítőelemmel, de sem erre, sem arra nem emlékszem, pontosan mikor és/vagy miért próbálkoztunk meg vele. Annyi rémlik, hogy már itt laktunk Gödön, tehát max 3 éves tevékenység lehet.
A kezdeti lelkesedés aztán egy idő után alábbhagyott, jött egy nagy kihagyás, aztán jött a zöldségközösség, és minden héten egy kis üveg csíra.
Amíg nyári-őszi időszak volt, elegendőnek is bizonyult, hiszen volt mellette bőven más “zöld” amit lehetett enni az étel mellé. Viszont a tél zordabb, ilyenkor inkább csak savanyúság van (zöldparadicsom, savanyúkáposzta stb), én meg viszonylag keveset eszem meg, inkább friss párti vagyok. Így a csíra (és az alma) hamar kevésnek bizonyult.
Ekkor vettem elő az ötletet, hogy ismét csíráztassunk mi is. Ha kb aznap kezdem el, amikor megérkezik a zöldség (szerdán), akkor mire az akkor érkezett csíra elfogy, elkészül a miénk, ami kb addig tart ki, ameddig meg nem jön a következő adag.
Volt még a korábbi lelkesedésből itthon két csomag, de az első körös beszerzés nem sikerült: csak két csomaggal, egy mustárral és egy vöröshagymával tudott párom hazajönni, más nem volt.
Ekkor mondta ismerős, hogy dehát ott az internet, és lám-lám, a lisztforrásom, a http://bio-csillag.hu oldalon csíráztatni való mag is volt bőven.
Természetesen lehet csírát kapni készen is, de az szerintem drágább, és kevésbé izgalmas.
Többféle csírát rendeltem: kétféle babot, fehér és sima retket, mustárt, retket, vöröskáposztát. (mást is, de az nem volt, de helyette küldtek ajándékba napraforgót).

Kezdésnek az egyik csomag retket (15 gr) és napraforgót (30gr) kezdtem el csíráztatni.

A csíráztatás lényege, hogy 3-4 nap alatt, napi 2-3 átmosással/öntözéssel a magból fogyasztható csírát nevelünk. Ezek a magok nem alkalmasak termesztésre, kimondottan csíráztatásra “készülnek”.

Napraforgó csíra

Napraforgócsíra: 15 óra, 40 óra, 60 óra, 70 óra, 83 óra és 88 óra elteltével

Vannak magok, amelyeket áztatni szükséges a csíráztatás előtt (jellemzően gabonafélék). Áztatós magot még nem sikerült eredményesen csíráztatnom (tönkölybúzával próbálkoztunk), de retket, vöröskáposztát, vöröshagymát, mustárt már többször is.

A magokat szűrőbe teszem, hideg-langyos vízben áttusolom, majd egy dupla lapos papírtörlővel bélelt nem túl magas átlátszó falú edénybe teszem. Elegyengetem, és megspriccelem vízzel, hogy a papírtörlő nedves legyen, de ne álljon a magokon a víz, és ablak mellé, világos helyre teszem (de ne kapjon direkt napfényt, igaz télen ez nem jellemző :) ).

Minden nap kétszer (esetleg háromszor) lecserélem a papírtörlőt alattuk, és újra átöblítem/zuhanyozom őket a szűrőben.

Retekcsíra

Retekcsíra: 40 óra, 60 óra, 70 óra, 83 óra elteltével

A most készült csírákat este készítettem be, így egy éjszakával kezdték, ezért talán kicsit lassabban bújtak ki a csírák. Ha reggel készítjük el, valószínűleg egy éjszakát spórolunk időben :)

Vettünk anno csíráztató edényt is, de nem voltak vele jó tapasztalataim, jóval kevesebb mag kelt ki, mint a papírtörlős módszerrel. A lényeg ugyanis, hogy nedvességben legyenek ugyan a magok, de ne álljon rajtuk a víz, és ez sokkal egyenletesebben megoldható így, mint a csíráztató edény recés aljával.
A napraforgócsíra egyébként kicsit macerás, mivel egyesével kell eltávolítanunk a maghéjat (bár sok esetben leesik magától). A reteknél nincs ilyen, apró és vékonyka maghéjával akkor sincs gond, ha megesszük.

 

Facebook Twitter

Posted under: hozzávalók

Tagged as: , ,

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>