Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Hamburger

Nyárra való étel, amikor érik a friss paradicsom és paprika, de most találtam meg a hamburgerzsemle receptjét, így beírom, hogy ne vesszen el.
A hamburger vicces egyébként, egészségtelennek tartjuk, pedig ha otthon készítjük, egyáltalán nem az. A sok friss zöldség, a színhús, a házilag sütött zsemle igazán jó dolog. És így, ebben a formában a gyerekek is szívesen tömik befelé.
Nagyobb társaságnál nyerő étel lehet, mert kevés munkát igényel: a zöldségek előre felszeletelhetők, a zsömle még a vendégek érkezése előtt megsül, a hús közös sütögetése pedig jó szórakozás, valamint, mindenki magának állíthatja össze, így azzal sincs gond, hogy ki mit eszik meg, vagy mit nem eszik meg. Szerintem nem lehet vele melléfogni :)
A zsömle receptjét egyébként Fűszeres Eszternél láttam.

Házi hamburger

Hamburgerzsemle

Kellett hozzá (kb 24 közepes zsömléhez, 10-12 fős társaságnak):

120 dkg simaliszt (most kenyérlisztet tennék)
60 dkg rétesliszt
7,5 dl tej
7,5 ek cukor
3 kk só
1,5 dl étolaj
3+1 tojás
3 ek natúr joghurt
2,5 zacskó szárított élesztő

A szárazanyagokat beleszórom egy edénybe, ahogy a folyékonyakat is egybeöntöm egy másikba, külön-külön elkeverem, majd egyesítem a kettőt és összedolgozom a tésztát, majd kicsit dagasztok is rajta.
Hagyom kelni kb 1-1,5 órát, amíg szépen megkel. Aztán hatfelé  szedem (háromba, majd azokat félbe), és azokat négy részre vágom. (így jön ki kb a 24 darab, de úgyis látjuk hogy adja magát, kisebbet vagy nagyobbat szeretnénk-e).
Tepsire teszem (talán 3 vagy 4 kör volt ennyi zsömle), megkenem a felvert tojással, kicsit hagyom még kelni, majd kb 20 perc alatt készre sül.
Az enyémek nem lettek olyan szépek, mint Eszter képein, de legalább finomak voltak. Amikor másodjára sütöttem, direkt laposkábbra formáztam, nem olyan szép zsömlekerekre, mert ez szájbarátabb megoldás volt :)

Hamburgerhús

1/2 kiló sertéscomb darálva
1/2 kiló marhafelsál(?) darálva
só, bors, fokhagyma

Bevallom már nem emlékszem pontosan, milyét vettem a marhának, vagy combot, vagy felsált, sok helyen lehet olvasni, mi az ideális marhaalkatrész a hamburgerhez, meg hogy vesefaggyú is kell hozzá (amihez meg olyan hentes, a miénk nem is hallott arról, hogy ezt erre használják, de azt mondta, ha legközelebb előre szólok, tesznek el nekem). Szóval “valamilyen” darált hús volt.
Nem kevertem hozzá zsiradékot, mert úgy voltam vele, ha nincs faggyú, mást nem akarok.
Egy órával sütés előtt összekevertem a darálthúsokat a sóval, borssal, nyomón átnyomott fokhagymával, szerintem más nem kell neki.

A képen látható elektromos grillsütővel rendelkezünk, ezzel sütöttük meg a vékonyra formált húspogácsákat. Vegyesen ilyen-olyan húst a kövön és a fémen is.
Az alatta lévő kis bidlikekbe lehet tenni sajtszeleteket, amelyek így megolvadnak, és olvasztott sajtként lehet rátenni a hamburgerre.

További hamburger hozzávalók

paradicsom
paprika
lilahagyma
fejes saláta
uborka
ketchup
mustár
majonéz

zöldségekben persze lehet továbbiakat hozzátenni, elvenni, kinek-kinek ízlése, kertje vagy pénztárcája szerint. Én nem csináltam direkt hamburgerbe való szószt, pedig ugye azt mondják, azzal az “igazi”, simán ment bele a bolti “trutyi” :)

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , , , , , , , ,

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>